Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ Klix.ba ]

01. 02. 2022. 21:42   >>  21:43

SAVJET STRUČNJAKA

Ne tjerajte djecu da prestanu da plaču kada se povrijede

Kada djeca počnu da plaču, mnogim roditeljima je prirodni instinkt da im kažu da prestanu. Međutim, prema mišljenju jedne majke koja je po zanimanju savjetnica za roditelje, ali i brojnih stručnjaka, iako to rješava trenutni problem, moglo bi biti izuzetno štetno na duge staze.

Jax Anderson, majka koja je po zanimanju savjetnica za roditelje, tvrdi da su riječi kojima pokušavamo natjerati dijete da prestane plakati poput "u redu je", "dobro si", "to je samo ogrebotina", "budi hrabar" i slično beskorisne i da će kasnije utiecati na sposobnost djeteta da se nosi s emocijama u životu.

"Mi svojoj djeci činimo medvjeđu uslugu kada tražimo da kontrolišu svoja osjećanja. Naravno da su uznemireni - padnu, zaboli ih koljeno, ugledaju krv. Ne mogu da kontrolišu bol i to djeluje zastrašujuće", objašnjava majka.

Objasnila je da će, ukoliko roditelji budu stalno koristili "beskorisne" fraze, dijete početi sumnjati u svoje osjećaje.

Kako tvrdi, vremenom će ono imati dojam da stvara neugodnost sebi ili drugima te da treba "ugušiti" svoje prave osjećaje.

"Osjećaji su nešto što se događa i djeci je potrebna pomoć da njima upravljaju. Ne mogu ih kontrolisati", objasnila je.

Umjesto da ih pokušate odvratiti od plakanja, tvrdi da je djecu bolje zagrliti, reći im stvari poput "žao mi je", "u redu je plakati" ili "sigurno je strašno vidjeti krv/ogrebotinu".

Ono što još možete uraditi je i tražiti im da podijele s vama kako se u tom trenutku osjećaju.

Prema podacima "Mental Health Foundation", otprilike jedno od desetero djece i mladih pogođeno je problemima mentalnog zdravlja. Psihoterapeutkinja Amy Morin iz SAD-a tvrdi da na to utječe i ova roditeljska greška.

Možda ove rečenice neće pomoći u početku, no kasnije će ih dijete sigurno razumijeti, a na ovaj način ćete ga naučiti i kako da se nosi s raznim emocijama

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније