Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

25. 12. 2021. 14:00   >>  14:07 1

ČIM USTANETE

Voda na prazan stomak? Evo šta se dešava

Postoje brojni zdravstveni benefiti ako dan započinjete čašom vode. Kao što već svi znamo, hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje našeg tijela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne benefite po naše zdravlje.

U toku dana stručnjaci savjetuju da popijemo oko dvije litre vode, a s ovim ritualom bi trebalo početi odmah čim se probudimo.

Zdravlje kože

Voda pomaže našem tijelu da se brže oslobodi toksina, a samim tim i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Studije su pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utiče na stvaranje novih ćelija, dok manjak vode u organizmu s druge strane utiče na pojavu bora i dubljih proširenih pora.

Višak kilograma

Pored toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo "napade gladi", ispijanje vode ujutro pomaže tijelu da izbaci toksine, a u isto vrijeme, pokrećemo i rad crijeva.

Ubrzavanje metabolizma

Ispijanje vode na prazan stomak ubrzava metabolizam za 24%. A ubrzavanjem metabolizma naš digestivni trakt brže vari hranu. Isto tako, voda pročišćava crijeva, zbog čega će organi lakše apsorbovati nutrijente iz hrane.

Zdravija kosa

Da li ste znali da 25% težine jedne vlasi čini upravo voda? A kada smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutru je zdravija i jača kosa.

Ublažavanje gorušice

Gorušica može da uzrokuje povećanje kisjeline u želucu, kao i refleks kisjeline u jednjaku, a ispijanje vode ujutru vraća kisjelinu u stomak. Isto tako, kada dođe vrijeme za doručak, nećete osjetiti simptome gorušice.

Zdravlje bubrega i bešike

Kisjelina može da utiče i na pojavu kamenja u bubregu. Samim tim, voda sprječava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže tijelu da izbaci toksine koji utiču na upalne procese u bešici.

Jači imuni sistem

Voda na prazan stomak balansira limfni sistem, a stabilan limfni sistem jača imuni sistem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније