Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ I. P. ]

22. 12. 2021. 18:21 >> 18:22

OSIM KAFE

Evo šta vam sve podiže energiju tokom dana

Ispijenje velike količine kafe ili kupovina suplemenata za dobijanje više energije ne funkcioniše uvijek kada želite da budete budniji tokom dana. Najbolje je da ostanete puni energije na najprirodniji način.

Postoji mnogo zdravih načina da se stimulišete kada se osjećate umorno – čak i najmanja promjena u svakodnevnoj rutini može da dopinese tome da se osjećate bolje, prenosi Bright Side.

Odmorite se

Za neke ljude, drijemanje je korisno za poboljšanje budnosti i performansi. Kratko popodnevno drijemanje od 20 do 30 minuta može da vam pomogne da „napunite baterije“, preciznije, radi se o 26-minutnom drijemanju.

Koliko god primamljivo bilo, ne bi trebalo da pretjerujte sa drijemanjem jer to može da dovede do problema sa spavanjem tokom noći. To može da dovede do manjka energije tokom narednog dana.

Ograničite unos kofeina

Iako je poznato da vam kofein daje više energije, važno je ograničiti količinu koju unosite tokom dana jer može dovesti do toga da imate manje energije kada dejstvo prestane. Možda se osjećate kao da ste zavisni od toga da biste ostali aktivni, a zavisnost nikada nije dobra.

Pored toga, to može da poveća vaš stres i učini da se osjećate anksiozno. Optimalna količina kofeina koju bi trebalo da unesete je do 400 miligrama.

Vežbajte, najbolje na otvorenom

Vježbanje na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru, poboljšava energiju, smanjuje nivo stresa i povećava budnost. Takođe ima opšti dobar uticaj na vaše emocije, poput smanjenja ljutnje.

Iako postoje mnoge prednosti vježbanja napolju, postoje neke mjere predostrožnosti kao što su nivoi zagađenja, pa bi trebalo izbjegavati vježbanje napolju kada je nivo zagađenja visok. To može da bude mnogo štetnije zbog astme i alergija.

Nemojte misliti da je trčanje na traci tako loše, ono vam zapravo pomaže da imate kontrolu i motiviše vas, tako da se osjećate srećnije i bolje.

Jedite više proteina

Konzumiranje proteina podiže nivoe energije i igra važnu ulogu u prenošenju kiseonika kroz tijelo u krvotoku. Najbolje je da izbjegavate slatkiše i ugljene hidrate kada želite nešto da jedete,  iako vas u tom trenutku mogu zadovoljiti.

Umjesto toga, pokušajte da konzumirate hranu koja sadrži proteine i masti kao što su povrće, grčki jogurt sa voćem, puter od kikirikija ili zdrave krekere da biste povećali nivo energije.

Ostanite hidrirani

Da biste ostali puni energije hidratacija je veoma važna, jer vaš um snažno utiče na vaš status hidratacije. Čak i minimalna dehidracija može da smanji pojedine funkcije mozga. Može da smanji  vaše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju i poveća glavobolju i umor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније