Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Nezavisne.com [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2018. 23:47   >>  23:28 6

GUBI ZDRAVE MATERIJE

Zašto lubenicu ne treba držati u frižideru?

Činjenica da namirnice gube hranljiva svojstva kada se drže u frižideru nije nepoznata.

Ne postoji tokom ljeta ljepše slatko osvježenje od hladne lubenice, ali istraživanja dokazuju da ne smijete da je držite u frižideru. Američko ministarstvo poljoprivrede je to dokazalo.

Kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili je ta da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo - samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stepen imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta karotena.

Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvijek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasječenu zamrznete, a najviše hranljivih materija gubi se kada je načetu stavimo u frižider.

A lubenica je jedna od najboljih stvari kojima možete da se počastite ljeti jer se sastoji od 90 odsto vode, pa ćete vas hidrirati i osvježavati. Zbog tog njenog svojstva je idealna i za dijete, a puna je hranljivih stvari poput vitamina A i C, betakarotena, likopena, gvožđa, cinka i mnogih minerala.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније