Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

А.М. [ RTS ]

03. 11. 2022. 17:43   >>  17:53 4

ZAKLjUČCI ISTRAŽIVANjA

Trudnice koje piju više kafe imaju nižu djecu

Trudnice sa višim, pa čak i umjerenim, nivoom kofeina tokom prvog trimestra trudnoće rađale su djecu koja su u prosjeku bila niža od onih čije su majke imale manje kofeina u krvi.

To su zaključci istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za zdravlje, čiji su stručnjaci analizirali podatke dva prethodna dugotrajna istraživanja, koja su pratila trudnice i zdravstveno stanje njihove djece do osme godine.

U okviru ovih studija majkama su mereni nivoi kofeina i paraksantina (nusproizvod kofeina) prikupljeni u prvom trimestru. Onda su upoređene visine i težine djece.

Djeca majki koje su imale nizak nivo unosa kofeina bila su prosječno viša od djece čije su majke unosile više kofeina.

Razlika u visini već je bila očigledna do četvrte godine, a povećavala se do osme. Prosječna razlika iznosila je od 1,5 do 2,2 centimentra.

Važno je naglasiti da je odnos između kofeina i visine kod djece primećen i u slučajevima trudnica koje su unosile srednje doze od oko 50 miligrama dnevno, znatno niže od 200 miligrama kolika je dnevna preporuka Američkog koledža akušera i ginekologa.

Nalazi istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu JAMA (Journal of the American Medical Assosiation).

Stručnjaci kažu da postoji veoma logično biološko objašnjenje za ovakav efekat.

Kofein može da prolazi kroz placentu i stigne do fetusa, a niti placenta niti fetus ne proizvode enzime koji omogućavaju odraslim osobama da razlože kofein, što znači da će se kofein akumulirati u fetalnom tkivu.

Odatle bi kofein mogao da deluje na hormone koji regulišu rast, navode autori.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније