Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Nova.rs [ I. P. ]

28. 07. 2022. 14:09 >> 14:15

FEJSBUK U PADU

Meta prijavila prvi pad prihoda u posljednjih deset godina

Fejsbukova matična kompanija "Meta" prijavila je prihod od 28,8 milijardi dolara za tri mjeseca zaključno s junom, što je pad od jedan odsto u odnosu na kvartal prethodne godine. U pitanju je prvi pad prihoda na godišnjem nivou još od izlaska kompanije na berzu 2012. godine.

Dobit kompanije znatno je pala. Neto profit tokom tromjesečja oslabio je 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine na gotovo 6,7 milijardi dolara, što je veliki preokret u odnosu na prethodnu godinu kada se dobit udvostručila, piše CNN.

Meta je objavila podatke o padu prosječne cijene po oglasu od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je zabrinjavajući znak jer potražnja za onlajn oglasima slabi zbog nedavne ekonomske krize.

Broj aktivnih korisnika na Fejsbuk aplikaciji takođe se blago smanjio u odnosu na prvi kvartal 2022, sa 2,93 milijardi na 2,93 milijarde. Na konferencijskom pozivu s analitičarima u srijedu, izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, rekao je da je pad očekivan i pripisao ga “blokovima interneta povezanim s ratom u Ukrajini”.

“Broj ljudi koji svakodnevno koriste Fejsbuk ipak nastavlja da raste”, objašnjava Zakerberg.

Rezultati Mete stižu nakon loših izvještaja da će se kompanija vratiti strožim pravilima i nastojati da poveća produktivnost radnika u pokušaju da prebrodi period usporavanja rasta i oštre konkurencije rivala kao što je TikTok. Ti se izazovi podudaraju s većim makroekonomskim pritiscima, uključujući rastuću inflaciju i strahove od recesije.

Zakerberg je početkom jula rekao da će kompanija ove godine smanjiti zapošljavanje inženjera za najmanje 30 odsto, rekavši zaposlenima da bi to mogao biti jedan od "najgorih padova koje su vidjeli u novijoj istoriji", prema izvještaju Rojtersa.

U svom jučerašnjem izvještaju o zaradi, kompanija je saopštila da je “smanjila planove za zapošljavanje i ukupni rast troškova ove godine kako bi uzela u obzir izazovnije operativno okruženje, dok je nastavila usmjeravati resurse prema prioritetima.”

Metine akcije, nakon izvještaja o zaradi, su pale 5%. Očekuje se da će se pad nastaviti i u narednom kvartalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније