Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M.

21. 06. 2022. 13:15 >> 13:12

IRAN

Teheranski muzej persijskih mačaka prepun je pravih životinja

U glavnom gradu Irana, muzej posvećen persijskim mačkama nije samo prostor ispunjen slikama vladara okruženih dugodlakim četvoronožnim prijateljima, već i prostor u kojem žive primjerci jedne od najpopularnijih vrsta mačaka na svijetu.

Oko 30 persijskih mačaka slobodno se kreće muzejom i povremeno zadrijema na nekom od brojnih udobnih mjesta, a zaposleni u muzeju redovno na društvenim mrežama objavljuju njihove fotografije.

Muzej je otvoren već tri godine. Veterinarka Haleh koja se volonterski brine o životinjama kaže da kada se brinete o mačkama ili se igrate s njima, oslobađaju se hormoni sreće.

Osim persijskih mačaka, u muzeju živi i nekoliko drugih vrsta.

Sve mačke su dobile ime po slavnim osobama iz persijske mitologije i istorije, navodi Haleh.

“Trećina mačaka u muzeju dolazi s ulice”, kaže veterinarka. Ostale su donijete u muzej, najviše tokom pandemije.

Neki djelovi društva u šiitskom Iranu ne tolerišu kućne ljubimce, što je posebno rašireno u strogoj religijskoj klasi. Međutim, za razliku od pasa, mačke se u islamu ne smatraju prljavim.

Ipak, i pored vjerskih pravila, životinje u iranskim domaćinstvima više nisu neobična pojava. U bogatom sjevernom dijelu Teherana, ljudi koji šetaju s manjim psima čest su prizor.

Muzej persijskih mačaka polako postaje tijesan za sve veći broj životinja, poručuju vlasnici, a ugovor o najmu nije obnovljen. Ipak, čini se da ni eventualna promena lokacije muzeja ne bi naštetila njegovoj popularnosti s obzirom na veliki broj obožavalaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније