Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

T.G. [ klix.ba ]

30. 03. 2022. 23:05 >> 23:09

NADA ZA SPAS VRSTE

Sumatranski nosorog rođen u Indoneziji

Ekstremno rijetki sumatranski nosorog rođen je u utočištu u Indoneziji, saopštile su lokalne vlasti. Rođenje sumatranskog nosoroga smatra se velikim uspjehom za napore aktivista koji se bore za očuvanje kritično ugrožene životinjske vrste i sprečavanje njenog izumiranja.

Riječ je o ženki sumatranskog nosoroga koja je rođena u Nacionalnom parku Way Kambas u sumatranskoj provinciji Lampung 24. marta, potvrdilo je indonezijsko ministarstvo ekologije.

"Rođenje sumatranskog nosoroga je dobra vijest u vrijeme napora indonezijske vlade i njenih partnera u svrhu povećanja populacije ovih životinja", poručili su zvaničnici.

Sumatranski nosorozi su najmanja vrsta nosoroga koja je nekada u velikom broju živjela u jugoistočnom dijelu Azije, no sada se nalazi samo u malim "džepovima" indonezijskog sjevernog otoka Sumatre i indonezijskog Bornea.

Trenutno je preostalo svega 80 jedinki sumatranskog nosoroga.

Posljednji malezijski sumatranski nosorog uginuo je 2019. godine u utočištu u Borneu. Ova vrsta je proglašena izumrlom u Maleziji 2015. godine, no uginuće ženke Iman je značilo da je vrsta u potpunosti nestala.

Mladunče rođeno u Indoneziji prošle godine povećalo je broj sumatranskih nosoroga u utočištu na osam. Trudnoća nije bila lagan proces jer je majka Rosa ranije izgubila osam trudnoća, a otac Andatu je bio prvi nosorog koji je rođen u zatočeništvu u Indoneziji.

Program razmnožavanja u sumatranskom utočištu jedino je mjesto u zemlji gdje se nosorozi mogu prirodno razmnožavati uz pomoć tehnologije i ekspertize.

Cilj programa je očuvanje sumatranskih nosoroga i povećanje njihove populacije kako bi jodnog dana mogli biti vraćeni u divljinu.

Mnogi su faktori negativno utiecali na nosoroge, a jedan od njih je krivolov zbog njihovih rogova koji se koriste za sastojke u tradicionalnoj azijskoj medicini. Razlog je i smanjenje staništa te ljudski uticaj na okolinu zbog kojeg se nosorozi ne okupljaju i ne razmnožavaju.

Bez intervencije i pomoći sumatranski nosorozi će nestati za nekoliko godina.

Na svijetu trenutno postoji samo pet preživjelih vrsta nosoroga i sve su ugrožene. Neke pod vrste su već nestale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније