Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M. [ Beta ]

05. 10. 2021. 21:12 >> 21:13

U JERUSALIMU

Pronađen toalet star 2.700 godina

Izraelski arheolozi pronašli su drevni toalet u Jerusalimu, koji datira od prije 2.700 godina, kada su privatna kupatila bila luksuz u tom svetom gradu.

Izraelska uprava za antikvitete je rekla da je toalet uklesan u krečnjaku i da je dio četvorougaone kabine koja je bila dio prostrane vile sa pogledom na ono što je sada jerusalimski Stari grad.

Dizajniran je da se na njemu udobno sedi, a ispod je prokopana duboka septička jama.

Jakov Biling, koji je rukovodio iskopavanjem, je rekao da je toaletna kabina bila rijetkost u drevna vremena i da ih je do sada nađeno samo nekoliko.

"Samo bogati su mogli da priušte toalete", rekao je Biling i podsjetio da je jednom čuveni rabin sugerisao da biti bogat znači pored stola imati toalet.

Životinjske kosti i grnčarija su nađene u septičkoj jami, što bi moglo da baci svjetlo na životni stil, navike u ishrani ljudi koji su u to vrijeme živeli i drevne bolesti, rekla je Uprava za antikvitete.

Arheolozi su našli kamene kapitele i stubove iz tog perioda i rekli da ima dokaza da su u blizini bili voćnjaci i bašta sa vodenim cvjetovima što navodi na zaključak da su oni koji su tu živjeli zaista bili dosta bogati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније