Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ Klix.ba ]

04. 07. 2022. 10:57 >> 10:55

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Astronauti za 6 mjeseci u svemiru oštete kosti kao za 20 godina na Zemlji

Istraživanje je pokazalo da su astronauti na šestomjesečnoj misiji doživjeli gubitak koštane mase koji je ekvivalentan dvije decenije na Zemlji, s tim da svemirska putovanja takođe vrše pritisak na kardiovaskularni sistem i povećavaju izloženost zračenju.

Akademsko istraživanje o astronautima otkrilo je razoran utjecaj svemirskih putovanja na ljudski kostur. Samo oko polovine izgubljene kosti nadoknađeno je godinu dana nakon povratka, što je izazvalo zabrinutost oko budućih misija na Mars i Mjesec.

Duže svemirske misije dovele su do povećanog gubitka koštane mase i smanjene vjerojatnosti oporavka. Do gubitka koštane mase dolazi zbog nedostatka gravitacije u svemiru, gdje su kosti koje nose težinu na Zemlji obično bez težinskog pritiska.

Istraživanje je sprovedeno na 17 astronauta, 14 muškaraca i tri žene prosječne dobi od 47 godina, koji su letjeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u proteklih sedam godina.

Posada je bila iz američke svemirske agencije NASA, kanadske i evropske svemirske agencije, te japanske agencije za istraživanje svemira.

Radili su s istraživačkim timom koji je vodio profesor Leig Gabel sa Univerziteta u Kalgariju i to godinu dana nakon povratka na Zemlju.

Devet članova posade doživjelo je trajni gubitak mineralne gustoće kostiju nakon što su proveli između četiri i sedam mjeseci u svemirskim misijama, prenosi Sky News.

"Astronauti su doživjeli značajan gubitak koštane mase tokom šestomjesečnih svemirskih letova, gubitak koji bismo očekivali kod starijih osoba tokom dvije decenije na Zemlji, a povratili su tek polovinu tog gubitka nakon godinu dana na Zemlji", rekao je profesor Gabel o istraživanje, objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније