Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ Beta ]

16. 04. 2022. 08:38 >> 08:39
1

BEZBJEDNO SLIJETANJE

Kineski astronauti na Zemlji nakon šest mjeseci u svemiru

Tri kineska astronauta misije Šenžu-13 vratila su se danas na Zemlju poslije šest mjeseci provedenih u kineskoj svemirskoj stanici i to je najduži boravak kineske posade u svemiru, prenijela je tamošnja državna televizija CCTV.

To je još jedna uspješna etapa za Kinu u njenim ambicioznim svemirskim projektima jer želi da se uhvati u korak sa SAD, Evropom i Rusijom.

Boravkom u svemiru tokom 183 dana, astronauti su oborili prethodni nacionalni rekord. Oni su 2021. godine bili 92 dana u svemiru tokom misije Šenžu-12.

Posadu su činila tri vojna pilota: komandant Džai Žigang (55), njegov kolega Vang Japing (42) i najmlađi Je Guangfu (41), čiji je to bio prvi let u svemir.

Analiza zdravstvenog stanja astronauta Šendžou-13 omogućiće Kini da sazna više o uticaju produženog odsustva gravitacije na ljudski organizam.

Posada je za šest mjeseci vodila dva kursa putem interneta za kineske učenike, izvodila eksperimente, usavršavala svoje savladavanje dugotrajnog boravka u svemiru i nastavila gradnju stanice.

Kineska svemirska stanica nazvana Tiantong (Nebeska palata) trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније