Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

09. 05. 2020. 10:26   >>  10:25 1

U SINGAPURU

Pas robot zadužen za poštovanje distance u parku

Singapur je danas najavio da će koristiti robotskog psa u parku, kako bi se osiguralo poštovanje mjere društvenog distanciranja.

Radi se o robotu nazvanom Spot, a proizvela ga je kompanija "Boston Dynamics".

Robotski pas će početi patrolirati lokalnim parkom i glasovnim porukama upozoravati građane da poštuju društvenu distancu.

Spot je opremljen i kamerama koje mogu skenirati njegovo okruženje i tako omogućiti vlastima da procijene broj ljudi okupljenih u parkovima.

"Ove kamere neće moći prepoznati identitet osoba, niti će sakupljati neke lične podatke", navodi se u saopšenju vlade.

Nova mjera je eksperiment s ciljem unapređenja poštivanja društvenog distanciranja u Singapuru koji bilježi povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Eksperiment će trajati dvije sedmice u jednom parku, a ako sve prođe kako treba, program bi mogao biti proširen.

Singapur je nedavno dobio brojne pohvale zbog načina na koji se nosio s pandemijom koronavirusa, no situacija se znatno pogoršala. Od 17. marta je broj zaraženih porastao sa 266 na 21.707. Stoga se vlasti oslanjaju na tehnologiju kako bi se borile protiv pandemije.

U martu je poreknuta i aplikacija za praćenje koja koristi Bluetooth i pomaže korisnicima da saznaju da li su bili u kontaktu s nekim ko je zaražen.

Robotski pas Spot se koristi i u lokalnom centru za izolaciju, gdje dostavlja ljekove pacijentima, javlja CNN.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније