Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ telegraf.rs ]

12. 03. 2018. 22:15   >>  22:13

LJUDSKI MOZAK

Neurogeneza kod odraslih rijedak fenomen

Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da dio ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu "Nejčer", vjerovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti liječenja ljudskog mozga putem takozvane "neurogeneze" ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.

Ranije se vjerovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi CNN.

"Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno rijedak fenomen", rekao je Arturo Alvarez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

On je rekao da su naučnici pronašli određen broj neurona kod djece do godinu dana kao i kod djece između sedme i 13. godine.

"Rezultati istraživanja ukazuju da je hipokampus kod čoveka u velikoj mjeri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa", kazao je Alvarez-Bajla.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније