Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

[ M.M.Lj. ]

30. 10. 2021. 10:00 >> 10:15

MISIJA DELFINA NINA

„Zlatna“ podrška za najmlađe, ali najhrabrije među nama

U Crnoj Gori se svake godine otkrije oko 20 novih slučajeva djece oboljele od malignih bolesti. Saopštiti takvu dijagnozu nije lako ni kada su u pitanju odrasli, a zadatak ljekara je još teži kada treba da saopšte da dijete boluje od neke maligne bolesti. U tom trenutku, ljekar nije više samo medicinski radnik, već postaje i podrška, prijatelj, a često i rame za plakanje. U toj borbi kroz proces liječenja dječijeg raka ujedinjeni su ljekari i porodica, ali je važna i podrška zajednice.

Baš zbog toga se zlatnom vrpcom širom svijeta obilježava podrška djeci koja su oboljela od malignih bolesti, a izborom zlata simbolično se pokazuje da je život svakog djeteta od neprocjenljive vrijednosti. Znaju to dobro i medicinski radnici na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece u Podgorici. Sa najmlađim pacijentima svakodnevno neumorno vode bitku za ono najvažnije – život.

Najčešći otkriveni maligniteti na Institutu za bolesti djece u Podgorici su leukemija i  limfomi, a zatim i tumori centralnog nervnog sistema. U manjem broju djeca obolijevaju od tumora bubrega, kostiju, oka i slično.

„U Institutu za bolesti djece se u potpunosti može obaviti dijagnostika i liječenje većeg broja naših pacijenata, naročito djece koja obolijevaju od leukemije i limfoma, koji su i najčešći oblici. S obzirom na multidisciplinarni pristup koji je potreban pacijentu oboljelom od maligne bolesti, uključeni su razni stručnjaci - radiolozi, patolozi, hirurzi, hematoonkolozi. Takođe, nekada je potrebno izvršiti snimanja ili analize, te sprovesti liječenje rijetkih tumora“, objašnjavaju iz Instituta za bolesti djece.

Proces liječenja malignih bolesti u nekim slučajevima može biti dugotrajan i praćen mnogim komplikacijama stanja djeteta, što predstavlja značajan izazov kako za male pacijente i njihove porodice, tako i za sve medicinske radnike koji su uključeni. Na vrijeme otkrivene, ovakve vrste bolesti kod djece rezultiraju najboljim ishodom, pa nakon teškog i dugotrajnog liječenja imaju šansu da pobijede bolest i ozdrave.

Defino Nino odlučno pomaže „zlatnim“ mališanima

Ako želimo da naši mali heroji pobijede bolest, važno je da zajedno podržimo i njih, ali i zdravstveni sistem, kako bi pružio još bolje uslove i njegu. Zato jedan poseban član morske ekipe Morsovaca, koji žive u IDEA marketima, ima specijalnu misiju! Delfino Nino ima za cilj da prikupi sredstva za donaciju Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece.

Kako da pomognemo? Jednostavno je.

Od svake kupovine ove plišane igračke, IDEA će odvajati jedan euro i ukupan sakupljeni iznos donirati Odjeljenju za hematologiju i onkologiju za nabavku prioritetne opreme. Ova igračka se može nabaviti, bez sakupljanja naljepnica, do 17. novembra i to po posebnoj cijeni od 6.99 eura, u svim većim IDEA prodavnicama. Naljepnice za ostatak ekipe Morsovca možete sakupiti do 3. novembra, dok omiljenog plišanog lika možete kupiti do 17. novembra.

Budi i ti podrška Delfinu Ninu u borbi za ljepšu budućnost naših najjačih malih heroja!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније