Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.B. [ Portal RTCG ]

29. 09. 2024. 22:12 >> 22:54
1
Čitaj mi:

IZBORI U PODGORICI I KOTORU

Slijede pregovori, objektivan rast ZBCG, Milatović rizikovao

Analizu rezultata na izborima u Podgorici i Kotoru i komentare pratite tokom emisije "Izborna noć" na Prvom programu TVCG. 

Đurović: Fenomenalan rezultat "Za budućnost Podgorice", stari prijatelji će se pomiriti

Šef poslaničkog kluba Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović smatra da je rezultat "Za budućnost Podgorice" fenomenalan. 

"Ostvarili smo najbolji rezultat kao partija iz vlasti. Čestitam Jeleni Borovinić Bojović na fenomenalnom rezultatu", kazao je Đurović tokom gostovanja u emisiji.  

Đurović ocjenjuje da pregovori neće biti laki.

"Ipak, siguran sam da će senzibiliteti odlučiti da se stari prijatelji pomire", poručio je on. 

Đurović smatra da će izbori u Podgorici i Kotoru pokazati da je crnogorska politička scena jako interesantna.

"Na primjer, partija Jakov Milatovića nije imala predstavnike u Kotoru. Ja sam lično zadovoljan što se izborni dan završio mirno i što se na miran način završio izborni proces. Nema rivaliteta između Mandića, Bečića i Spajića", dodao je on. 

Prema njegovim riječima, njihovi partneri će morati da se nakon rezultata ponašaju mnogo korektnije. 

"Bićemo dio vlasti u Kotoru. Očekujemo dobar rezultat i bolji nego na prethodnim izborima", uvjeren je Đurović.

Pejović: Zabrinjavajući rezultati za PES, očigledno je da kandidat za gradonačelnika neće biti Mujović

Izborna kampanja u Podgorici je bila nikad prljavija i usudiću se da kažem da su pojedinici postupci išli ispod svakog dostojanstva, ukazala je poslanica u Skupštini Crne Gore Jevrosima Pejović.

"Politički akteri bi trebalo da se uozbilje", smatra ona. 

Komentarišući preliminarne rezultate izbora u Podgorici, Pejović je kazala da je ispod 25 procenata za koaliciju PES-Demokrate prilično zabrinjavajući rezultat.

"I to za koaliciju koja čini Vladu. Očigledno je da PES-u kandidat neće biti Saša Mujović. On je u više navrata rekao da ne želi našu podršku. A mi ćemo svakako pregovarati, jer bi bilo neodgovorno uskratiti građane za dijalog", ukazala je ona. 

Nedović: Koalicija Milatović - URA uložila više, a dobila manje; sa DPS-om nećemo pregovarati

Komentarišući preliminarne rezultate izbora poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović kazala je da je koalicija okupljena oko predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i GP URA uložila više, a dobila manje. 

"Vjerovatno su mislili da će osvojiti veliki broj glasova. Postavlja se pitanje šta su htjeli da urade? U politici postoje principi, i ako se isti budu poštovali - u Podgorici ćemo formirati vlast", upitala je ona. 

Ponovila je da PES neće pregovarati sa DPS-om. 

Takođe, smatra i da priča oko nelegalnog ulaska lica iz Srbije odgovara samo DPS-u. 

"Ta partija želi da predstavi da izbori nisu legitimni. Pravi se atmosfera koja nije korektna", ukazala je ona. 

Vuković Kuč: Vladajuća većina raskrinkana, Mandić "pojeo" Spajića i Bečića

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč, komentarišući preliminarne rezultate, poručila je da je vladajuća većina raskrinkana ida su vanredni parlamentarni izbori nužni.

"Mi smo najjača partija, sa najjačim koalicionim kapacitetom. Sačekaćemo rezultate izbora, a onda ćemo sjesti za sto sa svima kojima je cilj evropska Crna Gora", rekla je ona.

Smatra da se "vladajuća većine pozivala na nekakve nepostojeće avgustovske rezultate, sa jako prljavom izbornom kampanjom".

"Andrija Mandić je "pojeo" Aleksu Bečića i Milojka Spajića. Zato je DPS danas otkrio sve ono što nije uspio ni Evropski parlament, a tiče se ulaska određenog broja lica iz Srbije kako bi glasali danas u Podgorici. Na djelu je bila izborna seoba ili izborna migracija. To je skandal regionalnih i evropskih razmjera", tvrdi Vuković Kuč.

Poslanica DPS-a smatra da Srbija u Crnoj Gori ima svoje igrače i podanike.

"Ja ih tako nazivam, pa se zbog mene ljute u crnogorskom parlamentu. Stoga je DPS otkrio smo prevaru koja traje godinama", rekla je ona.

Marković: Mala izlaznost nije iznenađenje, najveći rizik uložio Milatović

Glavni i odgovorni urednik RTVNK Nikola Marković kazao je da mala izlaznost na izborima nije iznenađenje, a da je najveći rizik uložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Posebmo sa pozicije predsjednika koji je stavio svoje ime i prezime na listu. Rezultat DPS-a jeste dobar, ali je manji nego na prethodnim izborima. I PES i Demokrate su osvojili manje glasova, a objektivno ovdje raste rezultat koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Prema njegovim riječima, većina anketa je predviđala manju izlaznost. 

"Jedan od tih razloga je učestalost izbora, a naše malo društvo nema kapacitet da građani svake dvije godine izlaze na izbore", smatra on. 

Prema njegovim riječima, kampanja je bila jako negativna i većina stranaka se bavila konkurencijom, a ne svojim programima. 

"Ali, u svakom slučaju za društvo je dobro da postoje nove partije i nove ideje i to će dati živost podgoričkom parlamentu", rekao je Marković. 

Jonica: Nezainteresovanost birača obilježila kampanju, biće teško za pregovaranje

Bivša poslanica Snežana Jonica smatra da će nakon izbora u Podgorici biti teško teža za pregovaranje.

"Biće veliki broj partnera. Evidentno je da su ovu izbornu kampanju obilježili nezadovoljstvo i nezainteresovanost birača", ocijenila je ona. 

Jonica smatra da su birači imali mnogo veća očekivanja, posebno birači nekadašnje vlasti.

"Imali su očekivanja da će njihova partija ući u rekonstruisanu Vladu. Međutim, pošto do toga nije došlo mnogi birači su ostali kući", rekla je Jonica. 

U Kotoru je, kaže Jonica, izlaznost bolja nego u Podgorici, jer je i tendencija drugačija.

"Građani su bili nezainteresovani za izbore, upravo zbog kampanje u kojoj je bilo malo lokalnih tema", zaključila je Jonica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се