Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.B. [ Portal RTCG ]

25. 09. 2024. 20:26 >> 21:18
Čitaj mi:

UŽIVO NA PARLAMENTARNOM KANALU

Jokić: Pripremamo brojne dobre projekte; Moškov: Kotor zapušten i haotičan

Kako riješiti saobraćajne gužve i kako unaprijediti turistički potencijal Kotora samo su neke od tema koje su potegli učesnici TV debate na Parlamentarnom kanalu TVCG uoči lokalnih izbora u ovom primorskom gradu.

Žustra rasprava tokom debate potegla se između aktuelnog gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića i nosioca liste DPS-a Neđeljka Moškova.

Jokić je tokom debate poručio da je DPS njihov najveći politički protivnik.

"Mi smo ostali protivnici i dan danas. Tu nema nikakve dileme, a mi smo sigurni da nakon izbora neće nam trebati mnogo vremena da formiramo koalicionu vlast", poručio je Jokić. 

Sa druge strane Moškov tvrdi da je pod izvršnom vlašću na čijem je čelu Jokić, Kotor zapušten grad. 

"U gradu je haotično stanje. Lokalna vlast nas trenutno vodi ka tome da Kotor ne bude turistički kontrolisana destinacija, niti da ima uređen saobraćaj", poručio je Moškov. 

TOK DEBATE: 

Goran Grbović, nosilac liste "U Akciju - Budi svoj! Biraj CGA!" poručio je da je partitokratija u Kotoru bila velika anomalija i opšte prihvaćena od političkog djelovanja.

"Ključ rješenja je kod građanina. Naš cilj je da se uvede građanin u centar zbivanja i da uvedemo meritokratiju i odgovornost, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. Riješićemo slučaj luke Kotor, problem ekologije i saobraćaja", obećao je on. 

Ljiljana Popović Moškov, nositeljka "Čuvari grada - lista građana" podsjetila je da je obećano da će svaki građanin Kotora imati šanse za uspjeh.

"Međutim, nastavilo se sa starom praksom, to pod hitno treba mijenjati. Tranzitnim teretnim vozilima treba zabraniti prolazak kroz Kotor i ograničiti broj turističkih autobusa, a jeftini turizam svesti na podnošljiv nivo", rekla je ona. 

Odgovarajući na pitanje da li su članovi njihove liste zapravo članovi GP URA, Popović Moškov je odgovorila odrično. 

"Postoje ljudi koji jednostavno nisu partijski vojnici i nisu stvoreni da rade kako im centrala kaže", kategorična je Popović Moškov. 

Miloš Čelanović, nosilac liste "Evropski savez (SD, SDP, LP i građani) - Zasjat’ će Kotor!" rekao je da je neminovnost da je saobraćaj u Kotoru veliki problem. 

"Vođenje uprave je krupan projekat i onlajn vođenje administracije. Grad mora biti čistiji. Treći put se postavljaju semafori u gradu, a nijedan nije dao rezultate. Moramo imati sposobniji menadžment koji će bolje komunicirati sa investitorima i turističkim organizacijama i uključiti Vladu i resorno ministarstvo", smatra on. 

Milica Kovačević-Kraljević, predstavnica liste “Grbaljska lista - tvoja, moja, naša" podsjetila je da ova lista prvi put samostalno nastupa na izborima.  

"Nemamo političkog iskustva imamo želju i volju da unaprijedimo život građana. Grbalj je zapostavljen posljednjih decenija i želimo to da promijenimo. Zaslužuje da se nađe na turističkoj mapi. Tu je posebno značajan razvoj vjerskog turizma jer Grbalj ima 64 crkve i tri manastira, a to malo koje mjesto ima u regionu, ako ne i šire", smatra ona. 

Dijana Milošević, nositeljka liste "HGI na bedemu mediteranske Crne Gore" poručila je da žele očuvati duhovni život grada Kotora i sačuvati autentični izvorni oblik, kao i sanaciju zidina i bedema i bolju infrastrukturu.

"Želimo čuti glas naroda i želimo da učinimo za dobrobit našeg građanina", rekla je ona.

Snežana Jovanić, nositeljka liste "Za budućnost Kotora - Grad svih nas" osvrnula se na problem vodosnabdijevanja Grblja, Krivošija i Risna.

"Izgradićemo kanalizacioni sistem u svim naseljima i smanjićemo saobraćajne gužve, za šta imamo set mjera i potrudićemo se da izgradimo parking garaža", obećala je ona. 

Miljan Popović, nosilac liste "Za Kotor Muo, Prčanj i Stoliv" gdje ćemo proširiti puteve i izgraditi biciklističke staze.

"Jasno je da pitanje saobraćaja ne može tek tako da se riješi. Do sada kroz razne mehanizme se nije htjelo riješiti. Mora se mijenjati svijest i način života, pa se zato i zalažemo za biciklističke staze", ukazao je on. 

Vladimir Jokić, nosilac liste "Dobar glas, Demokrate-PES" podsjetio je na projekte koje je vlast u Kotoru realizovala u prethodnom periodu. 

"Izgradili smo pijacu na Svetom Stasiju i veliki gradski park, preko 25 sportskih igrališta, da dovedemo vodu do svake kuće u Kotoru. Da započnemo izgradnju stanova za mlade bračne parove, gradski bazen, da vrtići budu besplatni", rekao je Jokić. 

Neđeljko Moškov, nosilac liste "Kotor prije svega - DPS" kazao je da će im fokus biti na saobraćaju.

"Ipak, ne treba zanemariti kulturnu baštinu i turizam. Kotor se mora vratiti da bude prihvatljiv za život. Da li će da bude devastiran imaćete priliku da odlučite 29. septembra", poručio je Moškov. 

Maja Mršulja, nositeljka liste "SNP DSS - Odgovorno" ukazala je da je veliki problem u gradu kanalizaciono - vodovodna struktura - Prčanj, Stoliv i Risan.

"Donošenje odluke o izgradnji vrtića u Prčanju. Unapređenje saobraćaja u gradu i nastavak saniranja i asfaltiranje. Kotor se nalazi na Unesco listi i iz godinu u godinu privlači sve veći broj turista, koji opterećuje svakodnevni život u gradu. Stacionarni turizam je rješenje i izgradnja većih hotela, a i razvoj ruralnog i vjerskog turizma", smatra on. 

Siniša Kovačević, nosilac liste "Kotorski pokret" rekao je da je akcenat toj listi na zelenim površinama u prigradskim naseljima i na poboljšanju javne rasvjete.

"Smatramo da stari grad nije dovoljno osvijetljen. Devastirani prostori u samom centru grada su veliki problem", dodao je on. 

Davor Kumburović, nosilac liste "Demokratska alternativa - Da se Kotor pita" ocijenio je da su saobraćajne gužve veliki problem u turističkoj sezoni.

"To nije problem koji datira od juče, a brojni u izvršnoj vlasti su mnogo obećavali i ništa po tom pitanju nisu uradili", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се