Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

26. 09. 2024. 07:09 >> 07:13
Čitaj mi:

Đuričić za Portal RTCG

Zaustavljanje politizacije javnih preduzeća put ka oporavku

Crnogorska građanska akcija (CGA) nudi transparentan pristup, gdje bi se svi javni poslovi vodili otvoreno i bez partijske kontrole nad javnim preduzećima, sa posebnim naglaskom na meritokratske i nepristrasne konkurse za zapošljavanje. Koalicioni partneri moraju dijeliti ove vrijednosti poručio je u razgovoru za Portal RTCG nosilac liste CGA Stanko Đuričić.

1. Šta su ključni prioriteti kada je u pitanju razvoj Podgorice?

Program CGA je podijeljen na rješenja koja treba uraditi odmah, u toku jedne budžetske godine, koja se ne rade radi neznanja i radi interesa partija da kreiraju ambijent kakav je nažalost u Podgorici. Prvi dio programa od 12 stavki je rješiv za 12 mjeseci bez velikih ulaganja. Problem čistoće, saobraćanih gužvi, ekološki i razvojni projekti sa otvaranjem niza javno privatnih partnerstava u kojima bi Glavni grad bio većinski vlasnik, a sve to uz obavezan društveno socijalni odnos prema svim stanovnicima Podgorice.

Drugi dio programa se odnosi na akutne probleme, koji iziskuju veća ulaganja, a dobar dio njih je započet ili su raspisani tenderi, ali kao da su gradske vlasti “nesnađene” ili su se zaigrale i utrkuju se ko će više da obeća i na kraju dobijemo svaki posao na pola ili nije započet. Dovršimo započete bulevare i zaobilaznice (Nikšićki put, Stari Aerodrom, Komanski most – Donja Gorica…), kao i one obećane sa kojima se “poštapa” svaka gradska uprava, kao što je Bulevar Vojislavljevića.

Treći dio programa su najznačajnije investicije koje se dugoročno planiraju, a od kapitalnog su značaja i nije ih moguće realizovati sve u toku jedne budžetske godine, možda ni u toku trajanja punog mandata gradske vlasti. Na prvom mjestu je Gradska bolnica, zatim škole i vrtići kojih nedostaje puno i time se prave problemi svakoj porodici, zatim još neki ne manje važni infrastrukturni i kulturni sadržaji.

2. Koji elementi vašeg političkog progama čine jedinstvenom vašu ponudu  za građane Podgorice?

Prije svega je to jedan transparentan i javan odnos prema svima. I prema Podgoričankama i Podgoričanima, kao i prema svim političkim subjektima. Svi oni znaju na čemu su sa nama i što mogu očekivati od nas nakon izbora. Uvjerili smo se da su razne politike dovele do toga da je stepen nepovjerenja velik i da mnogi biraju apstinenciju kao vid borbe. To je tako jer je puno laži i obmana.

Našim političkim programom i statutarnim odlukama nudimo biračima ono što nije viđeno do sada i što ima za cilj da obuzdamo posrnule politike i da ih obavežemo da javno potpišu koalicioni sporazum u kojem ćemo participirati do momenta kršenja bilo koje stavke. Mi nudimo vrijednosti za oporavak Podgorice i društva uopšte. Nudimo precizno i jasno potpisan koalicioni sporazum u kojem će pisati da se parkiraju službeni automobili, gdje neće partijski činovnici upravljati Javnim preduzećima, gdje neće biti partijske dubine, gdje će konkursi biti “slijpi” da se ne zna ko je koje vjere, iz koje politike dolazi I slično… Za to se borimo i pozivamo sve ljude da budu svoji, jer smo mi njihova snaga i garant da će to bit tako.

3. Ko su vaši najpoželjniji koalicioni partneri?

Naši najpoželjniji koalicioni partneri su oni koji se žele pridržavati naših krovnih pravila u kojima je jasno navedeno da se svi trebaju odreći dosadašnjeg vođenja politika, sa kojima su gledali svaku javnu instituciju kao partijski plijen. Svi oni koji žele potpisati u jednom javnom koalicionom sporazumu da će voditi grad na način da neće koristiti Javna preduzeća na način kao do sada, da neće koristiti troškove za reprezentacije, da neće koristit službena vozila za dolazak i odlazak na posao, da neće zapošljavati visoke partijske funkcionere na čelima Javnih preduzeća, da će poštovati u konačnom Ustav, državu i njene simbole, svi oni su poželjni da zajedno sa nama kreiraju neko bolje društvo.

Ovo je vrijednosna ponuda, ovo je ponuda koja je javno dostupna i našim statutom definisana kao naša DNK. Ne može biti drugačije! Nama drugačija vlast ne treba! Mi smo oni koji ne vjeruju lažima, koje je pokrenula snaga svih onih koje je nepravda gurnula po strani i onih koji ne mogu više podnijeti ovoliki stepen političkog javašluka.

4. Kako vidite razvoj Podgorice u prethodnom periodu?

Razvoj Podgorice je generalno vođen neplanski u naletima, što se kaže pred izbore. Neshvatljivo mi je da imamo prirodne oaze na nekih 10-15 minuta vožnje od grada, a da niko ne ulaže u uređenje tih prostora. Zar nije ljepše prošetati, povesti djecu na lokaciji gdje je vazduh čistiji, gdje se možemo lakše i parkirati, u pravu prirodu. Svi grade i obećavaju parkove smještene između zgrada, pored kontejnera, pored bulevara, a Podgorica ima prirodne resurse za bolje.

Prodgorički politički prvijenci su obećavali svakakve gluposti, a ono što treba da urade i mogu nije u interesu partije. Koliko se bulevara asfaltiralo, a koji su bili u pristojnom stanju, dok putevi na periferiji izgledaju kao da smo u ratnom stanju. Čini mi se da je desna traka Bulevara prema Zeti, što je najskorije bilo, koštala nešto oko 300.000 eura, ta traka je ista kao i lijeva traka koja nije novoasfaltirana. Zar nije bilo bolje za taj novac urediti neki put na periferiji ili napraviti montažnu garažu.

Razvoj Podgorice i uopšte Crne Gore je izgleda interes partija i tenderski podobnih finansijera partija. Za bolje sjutra trebaju bolji ljudi i bolje politike.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се