Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б. [ Bar info ]

07. 02. 2023. 10:57 >> 10:51

NA FESTIVALU DOKUMENTARNOG FILMA

Nagrada publike za film "Mavena" Andrije Lekića

Debitantski dokumentarni film "Mavena" Baranina Andrije Lekića nagrađen je za najbolji film na osnovu glasova publike na petom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOK#5, koji je održan od 2. do 5. februara u Beogradu.

Svjetska premijera bila je pretposljednje festivalske večeri. Publika je imala priliku da vidi ostvarenje koje je podijeljeno na četiri priče snimljene u periodu od osam godina. Kroz priče o krvnoj osveti i njenim posljedicama, fenomenu virdžine, ljubavi između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i posljednjim danima oca u terminalnoj fazi maligne bolesti, glavni junak promišlja vječna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sjećanjima i ljubavi, prenosi Bar info.

"Ovo je posebno iskustvo za mene, jer prikazujem film pred prijateljima, rodbinom i sugrađanima. Zahvaljujem se umjetničkom direktoru Igoru Toholju što je selektovao ‘Mavenu’ za ovaj festival. Moj film je dijelom autobiografski, ali je zasnovan i na iskustvima mnogih ljudi koje poznajem i na osnovu razgovora koje sam vodio sa njima. Četiri priče iz Crne Gore prikazuju određene pojave u društvu, zatim su tu porodični odnosi i na kraju moj odnos prema tim pričama i tim pojavama. Trudio sam se da šire sagledam pitanje identiteta i mentaliteta jednog naroda, koji u najekstremnijim uslovima najviše dolazi do izražaja. Imali smo ukupno pedeset sati materijala i onda sam svake zime tokom nekoliko godina skraćivao taj materijal. Sva muzika koja je korišćena u filmu je snimljena ispod vode, ili na vodi. Svi koji su radili na filmu radili su to na prijateljskoj bazi i veoma sam zahvalan na tome", rekao je Andrija Lekić.

Film "Mavena" prikazan je u okviru takmičarske selekcije debitantskih dugometražnih dokumentarnih filmova "Enter Dok".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније