Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

П.Р. [ PR Centar ]

16. 12. 2022. 21:31   >>  21:42

VLAOVIĆ

"Snaženje međunarodne saradnje preduslov za razvoj kreativnih industrija"

Snaženje međunarodne saradnje u oblasti kreativnih industrija izuzetno je značajno u cilju praćenja regionalnih i globalnih praksi u ovoj oblasti i predstavlja posebnu šansu za kreativce, stvaraoce i preduzetnike da valorizuju svoj potencijal i talenat, saopštila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Vlaović je bila na sastanku ministara kulture u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a čija je tema „Kreativne industrije kao pokretačka snaga održivog razvoja u oblasti kulture“.

Istakla je da je tokom sastanka poseban akcenat stavljen na temu kreativnih industrija kao pokretača održivog razvoja u oblasti kulture, navodeći da su razmijenjena iskustva drugih država, njihove nacionalne prakse i mjere podške razvoju ovog sektora.

„Inovativni pristup sektoru kreativnih industrija i praćenje regionalnih i globalnih praksi u ovoj oblasti predstavlja posebnu šansu za kreativce, stvaraoce i preduzetnike da valorizuju svoj potencijal i talenat. Zbog toga priroritetom u radu institucije kojom rukovodim smatram stvaranje boljih uslova za rad i stvaranje svima koji se bave kulturnim i kreativnim industrijama“, kazala je Vlaović.

Pojasnila je da joj je u resoru kojim rukovodi cilj da kroz infrastrukturne kapacitete koji su u prethodnom periodu uspostavljeni, a koji su stavljeni na raspolaganje učesnicama Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, doprinesu snaženju međunarodne saradnje u oblasti kreativnih industrija.

„Tokom sastanka smo se saglasili da smo kao donosioci odluka u oblasti kulturnih politika, u obavezi da stvorimo preduslove za saradnju i umrežavanje institucija i umjetnika, a da je ulaganje u sektor kreativnih industrija u tom kontekstu od posebnog značaja za ekonomsku samoodrživost sistema“, navela je Vlaović.

Ministarka kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska kazala je da joj je zadovoljstvo što prisustvuje sastanku na Cetinju, na kojem se razgovaralo o modelima za unapređenje pomoći sektora kreativnih industrija.

„Sjeverna Makedonija je bila domaćin takve konferencije, koja je trajala dva dana, a na kojoj se razgovaralo uticaju kreativnih industrija na ekonomiju, sa posebnim akcentom na žene“, navela je Kostadinovska-Stojčevska.

Istakla je da Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije podržava kreativne industrije i da se svake godine trude da imaju veću podšku za njih.

„Međunarodna saradnja je jedan od osnovnih preduslova za kreativne industrije i jako je značajna za njihov razvoj“, kazala je Kostadinovska-Stojčevska.

Ministar kulture Bugarske Velislav Minekov smatra da je saradnja most koji spaja kulturu.

„Interesi u kulturi su na početku, polako se pokreću. Postoji pomoć u vidu fondova za kulturu, koji su veliki u Bugarskoj. Prošle godine pomoć je bila oko 42 miliona leva. Postoje različiti programi saradnje. Trebali bismo da pomažemo više kulturnim industrijama. Nadam se da ćemo jednog dana dijeliti granice zajedno sa kulturnim industrijama i kulturama“, zaključio je Minekov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније