Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Petra Božović, TVCG ]

09. 11. 2022. 07:42   >>  07:46

NA FESTIVALU U SRBIJI

"Bez portfelja" dokaz da svi jednako reaguju na fenomene današnjice

Živimo surovo vrijeme koje ne trpi emotivne priče, kaže dramski pisac Stevan Koprivica, po čijem tekstu je urađena predstava "Bez portfelja" u režiji Branislava Mićunovića. Sa njom je Gradsko pozorište iz Podgorice učestvovalo na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, čiji je domaćin Užice, gdje publika jednako reaguje na fenomene današnjice.

Kako na površinu ispliva tamna strana ličnosti kada dođemo u poziciju moći, ne postavljamo pitanje zaslužujemo li je, već grabimo da iskoristimo sve što nam se nudi, opisuje komad "Bez portfelja". Nepotizam, lažne diplome, izostanak odgovornosti, naša su realnost već decenijama. Nije drugačije ni u Srbiji.

Gledaoci u Užicu ističu da je u svakoj zemlji izgleda ista priča. Kažu da je najupečatljivije kako je predstavljena današnja realnost i politika.

"Kao i uvijek, crnogorsko pozorište dolazi ovde sa pravim predstavama, ovo je predstava aktuelna, iz života i glavna glumica posebno me oduševila", kometar je jedog gledaoca.

"Angažovana predstava, apsolutno govori o našem mentalitetu, o našem životu", kaže Divna Marić, glumica Užičkog pozorišta.

Stevan Koprivica autor teksta i direktor Gradskog pozorišta ističe da mu se čini da je ovo vrijeme koje ne trpi velike, emotivne i melodramatske priče.

"Ovo je surovo, gadno vrijeme, nevrijeme u kome ovako ispričane priče možda imaju veći teatarski i društveni značaj", naglašava Koprivica.

Prepoznao je to i selektor Bojan Munjin, birajući za festival predstave koje se bave preispitivanjem lične odgovornosti.

"Pokušavamo učiniti ono što pozorište uvijek radi, da se zapravo bavi ljudskim bolovima, slabostima, ljudima kakvi jesmo, evo ja prvi, ljudi s greškom", kaže Munjin.

Glumac i umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević kaže da su pokazali specifičan stil igre.

"Zato što smo se u procesu rada odmakli od bilo kakvih karaktera, već smo kopali duboko po sebi i tražili naše lične stavove prema tim situacijama, odnosima i okolnostima koje su nas zadesile", ističe Kovačević.

Preispitivanje ličnih stavova ističe i Dubravka Drakić, koja igra ministarku.

"Ko smo mi to, zašto mi to radimo, zašto nam se dešava to što nam se dešava, zašto živimo u takvim sistemima moramo neprekidno da mislimo na to i u vaspitavanju i obrazovanju djece, kako da budemo bolji, na koji način da promijenimo neke urođene modele ili sistemske stvari da bi nešto promijenili", navodi Drakić.

Namjera autora i aktera predstave "Bez portfelja" je da probude savjest kod gledalaca, baš kao što se, kako kažu, tokom rada na komadu probudila i kod njih. To će 5. decembra nastojati igrajući je u Beogradu, dan kasnije u Nišu, a 16. decembra u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније