Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

01. 09. 2022. 12:00   >>  12:11

ZAVRŠEN FESTIVAL

"Čudo u Šarganu" najbolja predstava na Purgatorijama

Komad “Čudo u Šarganu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, najbolja je predstava ovogodišnjeg Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije 2022.”, odluka je festivalskog žirija kojeg su ove godine činili Stela Mišković dramaturškinja i predsjednica žirija, Lina Njirić producentkinja i Aleksandar Vujović reditelj. Žiri je tu odluku donio nakon 6 odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji.

Imena nagrađenih je saopštio član žirija Aleksandar Vujović, koji je pročitao obrazloženje u kojem se navodi:

“Svevremenski tekst Ljubomira Simovića prezentovan karakterističnom scenskom estetikom Jagoša Markovića, predstavlja jednu značenjski i vizuelno zaokruženu cjelinu. Vještim rediteljskim rješenjima, izraženom likovnošću u izrazu, reditelj učitava u predstavu i najsuptilnije slojeve ovog komada, a sjajna glumačka interpretacija i ostali scenski apsekti doprinose sveukupnom utisku. Šopenhauer govoreći o čovjeku kaže: „Želja je patnja, dok se ne ispuni, a ispunjenje, odnosno sreću prati nova patnja“, upravo u tom smislu, ova predstava poseže u srž čovjekove prirode”.

U ime organizatora prisutne je pozdravila direktorica Centra za kuturu Tivat Dijana Sindik koja je podsjetila da je festival počeo 28. juna, a da je iza nas više od 60 dana protkanih nekim od najboljih pozorišnih ostvarenja iz regiona, predstava za najmlađe i predstava iz produkcije CZK Tivat.

“Zato mogu da kažem, bez lažne skromnosti, da su ovogodišnje Purgatorije bile veoma uspješne. Želim da se zahvalim Opštini Tivat, svim učesnicima kako takmičarskog tako i pratećeg programa, uvaženom žiriju, medijskim prijateljima, svim zaposlenima u Centru za kulturu i naravno, uvaženoj publici zbog koje sve ovo i radimo”, rekla je Dijana Sindik.

Nagrade najboljima uručio je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

“Pala je zastava i na 16. izdanje Puragtorija, postpandemijsko. Kao što bi rekao jedan američki književnik Volkot Kips da je pozorište aspirin za srednju klasu. Ja bih volio da ima srednje klase, a aspirin će nam svakako trebati. Zaista je bilo zadovoljstvo družiti se sa najboljim glumcima i predstavama iz regiona. Nadamo se da će 17. izdanje Purgatorija biti još bogatije, a Opština Tivat će, kao i uvijek, maksimalno pomagati, da kultura ne bude zadnja vijest u informativnim emisijama, nego prva”, kazao je Komnenović.

Žiri je nagradu najbolje glumačko ostvarenje dodjelio je Sanji Marković za ulogu u predstavi “Čudo u Šarganu”.

“Iznenadila me nagrada, nisam je očekivala. Ovo je sada već drugo priznanje I za mene i za predstavu u kojoj igram I to će nam biti vjetar u leđa obzirom da su nagrade došle pred sam početaak sezone igranja predstave u pozorištu” kazala je Marković.

Nagrada za glumačku bravuru dodjeljena je Slobodanu Marunoviću za ulogu u poedstavi “Pokojnik”.

Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave dodjeljena je pozorišnoj predstavi “Maškarate ispod kuplja” Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.Nagradu je primio režiser Paolo Tišnjarić koji je kazao da se ovako grade snažni kulturni mostovi između Dubrovnika i Crne Gore.

Plaketu “Ivana Tomičić”, koju dodjeljuje Centar za kulturu u znak sjećanja na rano preminulu glumicu, dobila je mlada glumica Lara Dragović.

Festival je zvanično zatvoren koncertom Crnogorskog kamernog orkerstra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније