Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

18. 08. 2022. 10:05 >> 10:03
1

MEĐUNARODNI FESTIVAL

Završen KotorArt: Preko 100 programa na 20 lokacija

Finale 21. izdanja Međunarodnog festivala KotorArt obilježio je svečani koncert pod nazivom "Miloš & Avi", nedavni resital Kemala Gekića i koncert hora Collegium Musicum. Dva svjetski afirmisana umjetnika, gitarista Miloš Karadaglić i mandolinista Avi Avital predstavili su se sinoć u Bogorodičinoj crkvi na Prčanju djelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesija.

Program Međunarodnog festivala KotorArt, izvodio se na preko 20 lokacija u Starom gradu Kotoru, Boki i Crnoj Gori. Više od 500 umjetnika, na više od 30 glavnih programa i 100 raznovrnih pratećih programa, zainteresovali su brojnu publiku i medije.

Ovogodišnje izdanje KotorArt festivala 2022. godine bilo je jedno od najkompleksnijih i najatraktivnijih, podrazumjevalo realizaciju visoko kvalitetnog repertoara klasične umjetničke muzike, uz bravurozna izvođenja renomiranih i svjetski uglednih umjetnika, sve do prilike aktivnog učešća u dinamičnim razgovorima koje su vodili stručnjaci iz različitih oblasti važnih savremenom društvu.

Otvaranje KotorArt festivala, pod nazivom Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva, simbolično se održalo 1. jula, kada je predsjedavanja Savjetom Evropske Unije Francuska ustupila Republici Češkoj. Uz Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, pod upravom maestra Mladena Tarbuka, nastupili su sopranistkinja Olivera Tičević i tenor Ermin Ašćerić.

Na programu, posebno sačinjenom za ovu priliku, predstavljene su odabrane numere iz dvije, davno izvedene i potpuno zaboravljene opere istog naziva Crnogorci – Les Montenegrins Armanda Limnandera i Černohorci Karela Bendla.



Tokom trajanja cijelog Festivala bili su zastupljeni veći vokalni i instrumentalni sastavi. Od vokalnih ansambala, nastupila su dva vodeća akademska hora u regionu – Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i Collegium Musicum iz Beograda, čiji je koncert bio omaž dugogodišnjoj dirigentkinji hora Darinki Matić Marović.

Od instrumentalnih ansambala nastupili su Camerata Balkanica iz Beograda, Accademia Bizantina, svjetski poznat italijanski sastav specijalizovan za muziku baroka, Austrijska i Crnogorska vojna muzika, kao i Omladinski simfonijski orkestar Bremena, muzičkim performansom u Kotoru i koncertima u Risnu i Cetinju u okviru ciklusa KotorArt u gostima. Orkestar mladih Zapadnog Balkana sačinjen od mladih umjetnika iz različitih država regiona, pokazao je da se na koncertima klasične umjetničke muzike govori istim jezikom.

U okviru serijala KotorArt u gostima, muzičari čuvene Berlinske filharmonije - koncert-majstor i prvi klarinetista ovog vodećeg svjetskog orkestra, Daišin Kašimoto i Andreas Otenzamer su uz pijanistu Hozea Galjarda u Porto Montenegru predstavili izuzetno atraktivan program na najvišem umjetničkom nivou, a jedan od najprestižnijih koloraturnih soprana Mađarske i Evrope, Erika Mikloša, sa džez ansamblom u Kotoru i Luštici Bay, opravdala je epitet dive.

Među solističkim nastupima koje je festival pripremio za ovu godinu izdvojio se nastup briljantnog pijaniste Kemala Gekića, koji se već više puta rado vraćao KotorArtu i Kotoru.

Istaknuti rumunski duo Sara i Emo Pađin održali su koncertno veče u okviru ciklusa Dani Rumunije, sa selekcijom rumunskih melodija i poznatih arija evropskih kompozitora. Dugogodišnji ciklus China Stage sadržao je nastup pijanistkinje Čen Juenjen i koncertnu večer violiniste Dan Džua sa pijanistom Mišel Dalbertom.

Koncert pod nazivom Crna Gora i Sjedinjrne Američke Države: muzika prijateljstva održan je kao dio projekta Kulturna preplitanja, u cilju jačanja crnogorsko-američkih veza koji podrazumijeva nastupe gudačkog kvarteta sastavljenog od mladih crnogorskih i američkih muzičara u Kotoru i Santa Barbari. Premijerno su se čule četiri nove kompozicije, KotorArt narudžbe za ovu godinu Guslar i Jelly Roll Blues, kompozitorke Slobodanke Dabović Đurić, kao i (D)evolution i obrada klapske pjesme Boko, moja mila, kompozitora iz SAD-a Dariuša Darakšanija.

Podršku mladim profesionalnim muzičarima kroz serijal KotorArt talenti, Festival je ove godine nastavio realizacijom tri koncerta: na Svjetski dan muzike 21. juna, kao uvod u festival, nastupom najboljih učenika škole Vida Matjan, koncertom studenata Muzičke Akademije Cetinje i koncertom tria “Iskra”, mladih crnogorskih muzičara koji studiraju u inostranstvu.

Mladima je bio namijenjen i program KotorArt akademija, sa svojim majstorskim radionicama različitih instrumenata, istaknutih umjetnika i pedagoga: Stefana Milenkovića (violina), Janoša Balinta (flauta), Kemala Gekića (klavir).

Osamnaest različitih sastava u okviru KotorArt serijala Luke umjetnosti, izvodeći svakodnevno popularna djela umjetničke muzike i poznatih melodija, obojali su posebnom atmosferom pjace Starog grada.

Svake nedjelje tokom trajanja Festivala realizovala se i Pjaca od džeza, serijal koncerata džez muzike domaćih i međunarodnih muzičara, među kojima su nastupili džez kvartet Jailhouse, Schime & Muzikon, Paula i Đelo Jusić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније