Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

PR Centar [ M.L.B. ]

29. 07. 2022. 10:25 >> 20:52

UMJETNIČKA KOLONIJA DANILOVGRAD

Nagrada za skulpturu dodijeljena Marku Čakaloviću

U okviru 15. izložbe "Savremena crnogorska skulptura", koju je organizovala Umjetnička kolonija Danilovgrad, nagrada „Drago Đurović“ dodijeljena je Marku Čakaloviću za rad „Unutrašnjost i teret“.

Na izložbi su se predstavila 33 akademska vajara Crne Gore.

Direktorica Umjetničke kolonije Danilovgrad Vesna Jovović, kazala je da programi te institucije održavaju sopstveno djelovanje, predstavljanjem aktuelnih umjetničkih stremljenja kroz djela svojih učesnika.

„Vjerovatno su zato naši projekti prepoznati po lijepoti crnogorskog kamena i izvornoj ljepoti ambijenta, kultivisanju ambijentalnog prostora i afirmaciji likovne scene uopšte“, navela je Jovović.

Ukazala je da je žiri u sastavu Branko Bošković, predsjednik Opštine Danilovgrad i predsjednik žirija, kao i članovi Dimitrije Popović, akademski slikar, vajar i likovni kritičar i Zlatko Glamočak, akademski vajar donio odluku da nagrada za skulpturu „Drago Đurović“, čiji je fond hiljadu eura, pripadne Marku Čakaloviću za rad „Unutrašnjost i teret“.

„Skulptura vraća povjerenje u ljudsko tijelo, ne u smislu povratka tradicionalnim vrijednostima, plastike, nego konceptiranju oblikovanja tijela kao savremenog izraza koji složenost čovjekove egzistencije proicira u simboličkim odnosima organskog i konstruktivnog. Suptilni odjek estetike, pop arta i novog realizma autor preobražava u sopstveni karakteristilčan umjetnički izraz koji suprotstavljene elemente dezintegrisanog korpusa oblikuje u konheretnu cjelinu“, citirala je Jovović riječi žirija o skulpturi Čakalovića.

Savjetnik u Ministarstvu kulture i medija, Petar Kovačević, rekao je da izložba daje presijek recentnog crnogorskog stvaralaštva, kroz radove 33 umjetnika, čiji talenat je raznovrstan, kao i pristup i umjetnički izraz.

„Najbolje prakse crnogorskog vajarstva problematizuju pitanje današnjice i komplikovanih realnosti koje živimo, a koja se sve većom brzinom usložnjavaju, čije umjetničko dekodiranje vraća neophodnu senzibilnost i esencijalnu duhovnost našem bivstvovanju“, rekao je Kovačević.

Istakao je da nad ovim radovima bdi gorostasna sijenka dobroćudnog djela maestralnog Draga Đurovića, čijim imenom je uveličana nagrada koja se dodijeljuje petnaestu godinu, garantujući kontinuitet stvaračke iskre u kamenu.

„Bogatstvo ove izložbe i dalje je svojevrsni benč mark crnogorske vajarske scene, referentna tačka za analizu imaginacije i stvaralačke poetičnosti autora. Zrelost autora i majstorstvo formulacije i promišljanja osjećajnosti i preoznavanja skrivenog i zarobljenog u materijalu, a koju su umjetnici znalačkom egzekucijom i specifičnim rukopisima donijeli pred nas je impresivna i garantuje intrigantnost savremene scene“, kazao je Kovačević.

Čakalović rekao je da se u svom stvaralaštvu vodi sa kritikom filozofije trans-humunizma, navodeći da je srž njegovog rada informacija kao gradivno sredstvo, kao nešto što utiče na čovjeka, njegova osjećanja i osobine.

„Pokušao sam da prikažem unutrašnjost i osobenost, koja predstavlja težinu u današnjem vremenu – da čovjek iskaže svoju individualnost, da bi ona isplivala. Često dolazi do sukoba u unutrašnjosti, uvijek smo pod uticajem raznoraznih informacija koje se trude da promijene vašu ličnost“, naveo je Čakalović.

Pojasnio je da je kroz skulpturu pokušao da prikaže jednu i drugu stranu.

„Često su žene zastupljene u mom stvaralaštvu, ali tu sam se više bazirao na dinamiku ženskog tijela, estetiku, koja mi više odgovara kada želim da se izrazim“, kazao je Čakalović.

Na ovogodišnjoj izložbi svoja umjetnička djela su predstavili: Krsto Andrijašević, Milivoje Babović, Nikola Balević, Lana Bokan, Danilo Dale Brajović, Aleksandra Božović, Stefan Bošković, Dobrica Dinić, Anka Gardašević, Željko Đuričković, Milutin Kasom, Nada Kažić, Joveta Ljumović, Ina Martinović, Sreten Milatović, Ana Miljkovac, Bogdan Musović, Ljubodrag Mrdović, Zoran Obrenović, Jelena Pavićević, Velibor Pavićević, Suzana Pajović, Marko Petrović Njegoš, Ivanka Vana Prelević, Ivana Radovanović, Sveto Radović, Željko Reljić, Rajko Sušić, Nikolina Zuber, Maja Čakalović, Marko Čakalović, Milun Čvorović i Miodrag Šćepanović.

Izložba, čiji je pokrovitelj Opština Danilovgrad, će trajati do 15. avgusta, a posjetioci je mogu posjetiti prije podne od deset do 14 sati i poslije podne od 19 do 21 sat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније