Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ Vlatko Simonović, TVCG ]

27. 07. 2022. 20:22   >>  20:18 1

CETINJSKI PARLAMENT

Sjutra odluka o postavljanju spomenika princezi Kseniji

Odbornici cetinjskog parlamenta donijeće sjutra odluku o Programu podizanja spomen-obilježja na teritoriji Prijestonice kojom je previđeno i postavljanje skulpture princeze Ksenije Petrović Njegoš, na platou ispred kuće Đukanovića. Tako će biti stvoreni formalno-pravni uslovi da se skulptura, koja je rad umjetnika Dimitrija Popovića, postavi u centru istorijskog jezgra Cetinja.

Ideja Inicijativnog odbora je da skulptura princeze Ksenije bude postavljena na platou ispred kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici. Gradske vlasti su se i od polovine aprila čekaju na odgovor Ministarstva kulture koje treba da odobri projekat.

"Odgovor nije stigao a kako Zakon prepoznaje ćutanje administracije kao davanje dozvole nakon 60 dana, Prijestonica Cetinje će na sjutrašnjem zasijedanju parlamenta ponuditi odbornicima donošenje Odluke o Programu podizanja spomen obilježja na terirotiji Prijestonice Cetinje, kojom je predviđeno i postavljanje skulpture Princeze Ksenije. U međuvremenu smo održali sastanak sa predstavnicima Inicijativnog odbora i umjetnikom Dimitrijem Popovićem, koji su se saglasili sa nama da nastavimo sve procedure koje smo i predložilim jer je to najbrži put da se skulptura Princeze Ksenije zakonski postavi", kazao je v.d. Sekretara za kulturu Prijestonice Cetinje Željko D. Vušurović.

Spomenik princezi Kseniji na Cetinju je za ovdašnje uslove jedinstvena ideja grupe gradjana koji su riješili da o svom trošku daju kreativan doprinos kulturi sjećanja. Na pitanje - Zašto baš Princeza Ksenija? - imaju jasan odgovor. Ona je simbol.

"Najkraće rečeno, emancipovane crnogorske žene koja prolazi kroz razne nevolje i to podnosi s puno dostojanstva", kazao je predsjednik Inicijativnog odbora Marko Špadijer.

Umjetnik Dimitrije Popović zahvalan lik i karakter crnogorske princeze predočio je skulpturalnom formom koja je klasična s rječitim modernim elementima.

"Ja sam želio pokazati, uz eleganciju, otmenost, uz jednu eleganciju, kakvu je ona nosila i jedan element tragičnosti, melanholije koja je bila prisutna u danima njenoga izgnanstva", kazao je akademik Dimitrije Popović.

Patriotizam i odanost domovini princeze Ksenije zaslužuju poštovanje generacija. Za očekivati je da će svoje trajno mjesti u srcu Prijestonice dobiti u što skorije vrijeme.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније