Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

30. 06. 2022. 08:29   >>  08:28

U BIJELOM POLJU

Otvoren 16. White Field Jazz Festival

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija, Vatroslav Belan sinoć je u Bijelom Polju otvorio 16.White Field Jazz Festival.

Tokom proteklih petnaest godina bjelopoljski džez festival je pokazao koliko se u krajoliku, koji je oduvijek odlikovala posebna raskoš boja i zvukova narodne muzike, može prepoznati veličina i drugih muzičkih žanrova, kazao je Belan.

Ideja i koncept festivala u mnogome korespondiraju sa savremenim kretanjima na muzičkoj sceni Crne Gore, koje, između ostalog, karakteriše i pojava umjetnika koji su svoje interpretatorske domete potvrdili i izvan naših prostora.

“Programsko širenje festivala, od početnog džeza, ka rok i pop muzici, pratile su i debate, izložbe i promocije knjiga, uglavnom namijenjene mlađoj populaciji i generacijama stilski bliskim sa ovim muzičkim žanrovima. Novi muzički projekti, kako iz oblasti standardnog džez repetorara, tako I pojava novih djela, koja su se kretala od etno do džez izraza, rezultirali su pozicioniranjem White Field Jazz Festivala na jedno od centralnih mjesta u regionu”, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija, Vatroslav Belan.

Tokom petnaest godina trajanja festivala ljubitelji džeza bili su u prilici da pored vrhunskih džezera i bluzera čuju i mnoga značajna pop i rok imenima bivše Jugoslavije.

Pozdravljajući goste i publiku koja je prve večeri festivala ispunila dvorište nekadašnje kuće prvog crnogorskog romanopisca, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je između ostalog kazao da je White Field Jazz Festival nastao iz potrebe da se unaprijedi kulturna i turistička ponuda Bijelog Polja, regiona i naše zemlje.

“Bijelom Polju, kao regionalnom kulturnom i ekonomskom centru sjevera Crne Gore, nedostajao je kulturni događaj koji će sa sobom nositi ‘urbanu’ priču, pogotovo kada je riječ o muzici.  To je zapravo muzički pravac koji odstupa od onog što dominira u medijima, pravac koji ima edukativni karakter i doprinosi opštem podizanju nivoa svijesti o kulturi i odnosu prema životu. Za ovih 16 godina uspjeli smo to i da postignemo, pokazali smo kako i male sredine mogu da budu nosioci važnih kulturnih događaja”, istakao je Musić.

Prvo veče White Field Jazz Festivala otvorila je bjelopoljska grupa “Akustična terapija”, a nakon njih publika je uživala I u zvucima crnogorskog sastava “Kind of Blues”sa, Šulem Jovovićem. Kvalitetni nastup Đorđa Obradovića na ranijim festivalima bjelopoljska publika nije zaboravila tako da je sa oduševljenjem propratila njegov nastup . Prvo veče festivala zatvorio je makedonski džez sastav “Svetlost”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније