Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ I. P. ]

14. 05. 2022. 10:32 >> 10:30

OD 19 SATI

"Makedonska nokturna" u utorak veče u KIC-u

Koncert makedonske pijanistkinje Eme Popivode biće održan u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" u utorak od 19 sati.

"Istaknuta makedonska koncertna pijanistkinja Ema Popivoda, prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru, predstaviće se podgoričkoj publici koncertom pod nazivom 'Makednoska nokturna' u utorak u velikoj sali KIC-a 'Budo Tomović', sa početkom u 19 sati", saopšteno je iz KIC-a.

U okviru koncerta, kako je najavljeno, biće izvedeno 12 kompozicija makedonskog autora Dimitrija Bužarovskog, koje su zasnovane na makedonskim narodnim temama.

"Iako su kompozicije pisane u klavirskom stilu Šopena i Lista, muzika je ipak razumljiva i lako prihvatljiva za slušanje zbog prepoznatljivih tema makedonskih narodnih pjesama: Zajdi zajdi, Dali pametiš Milice, Kaleš Anѓa, Jovano Jovanke, Ne si go prodavaj Koljo čiflikot, Despia, More sokol pie, Šeќerna, Vo vlaškoto maalo, Trnuško itd", kazali su u KIC-a.

Ema Popivoda je priznata makedonska koncertna pijanistkinja i vanredna profesorka klavira u svojoj zemlji.

Popivoda je svoj talenat pokazala još kao mala. Završila je doktorske studije iz klavirske izvedbe sa najvećom ocjenom u klasi.

Međunarodno aktivna, ova mlada pijanistkinja učestvovala je na “Ljetnjoj akademiji Mozarteum” u Salcburgu u Austriji i “Dartington akademiji” u Devonu u Velikoj Britaniji.

Ema je tokom karijere održala veliki broj koncerata, a njen poseban stil izvođenja, u kombinaciji sa njenim neobičnim repertoarom, u okviru kojeg često miješa savremene kompozitore iz njene domovine sa djelima romantičara i klasika odvaja je od ostalih.

Posvećena je i kamernoj muzici, pa zbog toga često nastupa na najprestižnijim festivalima i kulturnim događajima sa širokim spektrom muzičkih saradnika.

Uporedo sa karijerom klasične pijanistkinje, istovremeno je učestvovala u eksperimentalnom projektu fusion muzike. Popivoda je 2015. godine bila solista Orchestra regional de Cannes, u Nici, u Francuskoj, izvodeći koncert za klavirski orkestar i DJ, sa svjetski poznatim producentom Derikom Maiom.

Njen najnoviji projekat “Akustična elektronika” u kome se usvajaju svjetski poznati elektronski hitovi za klavir i bubnjeve muzički kritičari u Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ocijenili su kao jedinstven, inspirativan i osvježavajući. Ema je takođe predstavljala Makedoniju kao član svjetske mreže lidera “Globalni mostovi” kao mladi kulturni lider.

U svojoj domovini odlikovao ju je predsjednik Sjeverne Republike Makedonije kao lidera u oblasti kulture i umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније