Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ I. P. ]

24. 12. 2021. 11:36 >> 11:37

U MUZIČKOM CENTRU

Crna Gora dobila Baletski studio

Baletski studio, koji broji osam članica, formiran je u okviru Muzičkog centra Crne Gore, a prva predstava planirana je za 29. april, saopšteno je nakon audicije koja je održana povodom prijema članova za taj studio.

Profesor, baletski igrač, koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda, Aleksandar Ilić, koji je bio član komisije za izbor članova baletskog studija, kazao je da je audicija bila koncipirana na način što je u prvom dijelu održan klasični baletski čas gdje su članovi komisije imali priliku da vide predispozicije kandidata, ocijene njihovu sceničnost, muzikalnost i pamćenje vježbi, dok je u drugom dijelu ocijenjivan slobodniji izraz u okviru savremene igre.

„Kada se započinje jedan novi baletski ili plesni ansambl, uvijek tu odstupamo od jedinstvenog sistema ocjenjivanja. Potrebno je pronaći ujednačenost, što je važno za jedan ansambl, i da vidimo kako one funkcionišu zajedno, da vidimo energiju koja se stvara između djevojaka koje su na audiciji“, rekao je Ilić.

Ocijenio je da u ovom trenutku postoji osnova da se započne građenje plesne predstave.

Poslovna direktorica MCCG, mr Isidora Damjanović, rekla je da su se u tokom audicije za izbor članova ansambla baletskog studija vodili kriterijumima koje su odredili članovi komisije koji su dokazani profesionalci u baletu.

„Prvu predstavu planirali smo 29. aprila na Dan plesa. Radićemo pet puta sedmično klasični i savremeni balet, sa koreografom i stručnim konsultantom Viktorijom Strugar. Ovo je za nas nešto potpuno novo. Budući da smo veoma ozbiljno osmilslili rad baletskog studija, nadam se da ćemo imati pozitivne rezultate i pozitivan prijem kod publike i da je ovaj baletski studio samo začetak jednog velikon ansambla koji treba da ima Crna Gora, naša kultura i naš grad. Mislim da to publika očekuje od krovne muzičke institucije kakva je MCCG“, istakla je Damjanović.

Najavila je da će poslije praznika početi proble baletskog studija, posjećajući da je MCCG obezbijedio kompletnu infrastrukturu i uslove za njegov rad.

Rukovoditeljka službe marketinga i komunikacija - PR u MCCG, dr Jelena Jovanović Nikolić, kazala je da će balerine, koje su dio ansambla, imati veliki i odgovoran zadatak, s obzirom da će Baletski studio djelovati pod okriljem institucije.

„S obzirom da se u Crnoj Gori ne možemo pohvaliti baletskom tradicijom, kao ni infratstrukturom za ono što bi podrazumijevalo izvođenje baleta, sa nama su na audiciji bili prisutni stručnjaci, renomirani profesori baleta koji su došli iz Beograda, i koji će svojim znanjem i umijećem pokušati i istrajati i tome da uz domaće snage koje imamo kada je u pitanju balet, postave temelje za ono što bi moglo u budućnosti da bude novi i veoma zanimljim umjetnički poduhvat u našoj zemlji“, rekla je Jovanović Nikolić.

Nastavnica baleta u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" , Viktorija Strugar, rekla je da je jako srećna i ponosna što se formira baletski studio pod okriljem MCCG.

„Toliko godina smo čekali da se ovakva stvar desi. Prvo smo čekali otvaranje srednje baletske škole, koja je prije 14 godina počela sa radom, i sad imamo naših maturanata, djevojčica i djeovajaka koje su završile srednju baletsku školu, kao i šest maturantkinja koje su se prijavile na audiciju. Stekli su se uslovi da se ova profesija konačno proširi i da ta djeca koja završe srednju baletsku školu, imaju gdje dalje da nastave da se bave baletom. Ovaj baletski studio MCCG je savršena ideja“, istakla je Strugar.

Pored Ilića, Damjanović i Jovanović Nikolić, članovi komisije za izbor baletskog studija su bili i profesorica i pedagog klasičnog baleta Iva Bojović Petković i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" mr Manja Pavićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније