Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

02. 11. 2021. 09:42   >>  09:43

"KULTURNA PREPLITANJA"

Konkurs za učešće u projektu KotorArta

Međunarodni festival KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega pozivaju mlade muzičare da se prijave na konkurs za učešće u projektu Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza.

Kako navode organizatori, projekat ima za cilj da doprinese promociji kulture i umjetnosti i jačanju veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom narednih godinu dana, četvoro mladih muzičara iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država će "imati priliku za profesionalno usavršavanje kroz rad sa vršnjacima i mentorima, eminentnim profesorima kamerne muzike iz Crne Gore i Santa Barbare, SAD, priliku da blisko sarađuju sa savremenim kompozitorima iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na pripremi novih kompozicija; kao i da nastupaju naredne godine u Santa Barbari, SAD i u okviru Međunarodnog festivala KotorArt", navode organizatori.

Pravo učešća imaju muzičari od 18 do 27 godina, koji sviraju gudačke instrumente, dakle violinu, violu ili violončelo. Za prijavu, potrebno je da se pošalje biografija i jedan ili više video snimaka izvođenja na e-mail adresu program@kotorart.me, najkasnije do 22. novembra. – izjavili su iz PR službe KotorArta.

"Projekat predviđa komponovanje četiri djela za gudački kvartet – dvije porudžbine novih kompozicija inspirisanih crnogorskom baštinom i baštinom Sjedinjenih Američkih Država, te dvije umjetničke obrade klapskih pjesama i džez standarda. Aktivnosti projekta uključuju i online diskusije namjenjene izvođačima, kompozitorima, profesorima muzike, muzikolozima i ostaloj zainteresovanoj javnosti, tokom kojih će se govoriti o važnosti njegovanja ovakvih praksi, te sve aspekte koje ovaj proces podrazumijeva i zašto je on značajan za očuvanje i promociju kulturne baštine i dalji razvoj muzičke umjetnosti. Finale projekta, čija je realizacija planirana tokom ljeta 2022. godine, podrazumijeva predstavljanje novih djela, kompozitora i izvođača na koncertima u Sjedinjenim Američkim Državama i Crnoj Gori, u okviru KotorArt festivala", navode organizatori.

Više informacija dostupno je na Internet stranici KotorArta: www.kotorart.me.

Projekat Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza, realizuju Fondacija Don Branko Sbutega, izvršni producent KotorArt Don Brankovih dana muzike, a podržan je od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, u saradnji sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare u Kaliforniji i Kotora i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније