Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

15. 09. 2021. 10:05   >>  10:07

KNJIŽEVNIO VEČE U KIC-U

Književnice iz BiH i CG o krizi patrijarhata

Svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije predstaviće književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković u četvrtak, 16. septembra, u Multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović“, u 20h. Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

Kako ističu u saopštenju KIC-a, književno veče dio je međunarodnog projekta pod nazivom "Scenariji krize i (savremena) njemačka i južnoslovenska književnost" koji realizuju studijski programi za germanistiku Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu i katedra za slavistiku Univerziteta u Haleu.

"U okviru jednogodišnjeg projekta pod pokroviteljstvom Njemačke akademske razmjene (DAAD) uporedo su razmatrani književni odgovori savremene njemačke i južnoslovenske književnosti na različite tipove kriza koje se u našem vremenu odvijaju na društvenom i individualnom planu: od identitetske, pandemijske i ekološke krize, do krize patrijarhata, ruralnosti i kapitalizma. U okviru projekta izabrani su i reprezentativni, dijelom izrazito angažovani tekstovi iz stvaralaštva savremenih južnoslovenskih i njemačkih autora i autorki koji su na njemački, odnosno na crnogorski i na srpski, prevodili studenti sa tri univerziteta i koji će biti objavljeni u narednom periodu. Podgorica je od 12. do 19.septembra, uz Novi Sad i Hale, jedno od mjesta završne prevodilačke radionice na kojoj se finalizuju prevodi", naglašavaju u saopštenju.

Kako dodaju, učesnici iz Halea i Novog Sada prisustvovaće virtuelno književnoj večeri u KIC-u 16.septembra koja će pomoći da se kroz diskusiju i razgovor sa autorkama dođe do odgovora na važna pitanja formulisana tokom zajedničkog rada, čitanja i prevođenja: u kojoj mjeri, u kom formatu i kojim žanrovima savremena književna produkcija može da odgovori na kompleksne konstelacije savremenih kriza, sasvim konkretno pogotovo kada je riječ o ženskom stvaralaštvu, krizi patrijarhata i feminističkoj distopiji.

Lejla Kalamujić čitaće iz svoje zbirke "Zovite me Esteban” koja je prevedena na njemački, a Dragana Tripković, čija je poezija objavljena u Haleu u prevodu na njemački, čitaće odlomke iz svojih drama.

"Napominjemo da je KIC podržao humanitarnu akciju časopisa "Ženski glas - za sve Crnogorke i očuvanje kulturne baštine Crne Gore" za prikupljanje sredstava za pošumljavanje Gorice, te će na pultu KIC-a prije programa zainteresovani moći da kupe “Ženski glas” po cijeni od jednog eura, a prikupljena sredstva biće donirana fondu za pošumljavanje Gorice. Pozivamo sve da se pridruže akciji", navode u KIC-u.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније