Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

04. 09. 2021. 14:25   >>  14:26

NA 40 MJESTA

Naredne sedmice nova izdanja crnogorskih bojanki

Nova izdanja crnogrskih bojanki, posvećena pticama i šumama, biće od naredne sedmice dostupna u četrdesetak knjižara i prodavnica u Crnoj Gori.

Prve crnogorske bojanke, posvećene znamenitostima i najljepšim mjestima u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, objavljene su u maju, da bi u julu izašla dva nova izdanja, o Crnoj Gori i njenim ljepotama.

Adrijana Husić iz Communication Studia Cassiopeia, koji stoji iza projekta crnogorskih bojanki, kazala je da je veliko interesovanje koje su bojanke izazvale bilo dodatna motivacija za rad na novim izdanjima.

“Pored novih bojanki, koje ćemo imati naredne sedmice, radimo i na dodatnim izdanjima i trudimo se da uvijek donesemo nešto novo. Tako su ove dvije bojanke, posvećene pticama i šumama Crne Gore, rađene kao dvojezična izdanja, na crnogorskom i engleskom jeziku”, rekla je Husić agenciji MINA.

Ona je dodala da su ta dva izdanja urađena u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Husić je kazala da se polako spremaju za kraj godine i neka nova izdanja u susret praznicima, kao i da je u pripremi jedno veliko poklanjanje u susret obilježavanju 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Zaista se trudimo da svakog mjeseca nađemo neki način da što veći broj bojanki dođe do što većeg broja malih i velikih u Crnoj Gori”, navela je Husić.

Ona je objasnila da su bojanke inicijalno bile namijenjene najmlađim, ali da su izazvale veliko interesovanje i onih malo starijih, što je bio podstrek da se nova izdanja dodatno obogate.

“Sada su one zabava za cijelu porodicu, što je i bio naš cilj od početka, da kroz istraživanje, crtanje i bojenje najmlađi upoznaju Crnu Goru, njene gradove, znamenitosti i ljepote, ali i da uz pomoć starijih nauče nešto više i saznaju neke nove informacije”, objasnila je Husić.

Ona je dodala da često, preko mreža, dobijaju komentare i pohvale za ideju o nastanku crnogorske bojanke, prilagođenost najmlađima, kao i za sadržaj koji do sada nije rađen u Crnoj Gori.

“Nama je bilo jako zanimljivo kada smo čuli da se djeca u vrtićima nakon odlaska na izlete vrate bojankama i prepoznaju određene stvari koje su vidjeli vani i povezuju ih sa crtežima”, rekla je Husić.

Ona je podsjetila da su sve bojanke do sada izdate u tiražu od po hiljadu primjeraka, izuzev tiraža od četiri hiljade primjeraka koji je 13. jula poklonjen sa dnevnim listom Pobjeda.

“Posebno smo srećne što je izdanje Podgorica već doživjelo drugo izdanje, nakon samo dva mjeseca na tržištu”, rekla je Husić i najavila da će izdanje povodom obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom biti štampano u četiri hiljade primjeraka.

Iza projekta crnogorskih bojanki stoji pet žena okupljenih oko Communication Studio Cassiopeia, a sve bliže informacije o bojanki mogu se naći na sajtu crnogorskabojanka.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније