Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ klix.ba ]

29. 10. 2020. 08:28   >>  08:28 1

NESTALA PRIJE 20-AK GODINA

Pronađena skupocjena Pikasova slika

Danski detektiv za umjetnine Artur Brand je pronašao Pikasovu sliku "Buste de Femme" kojoj se izgubio svaki trag još prije 20 godina.

Pikasova slika iz 1938. godine je nestala iz zaključane kabine na luksuznoj jahti saudijskog milijardera u martu 1999. godine.

U pitanju je portret francuske fotografkinje i slikarke Dore Mar, koja je bila romantičnoj vezi sa Pikasom. Brand je saznao da ukradeni Pikaso kruži Holandijom, te je svojim kontaktima rekao da je zainteresovan za njega.

Nekoliko dana kasnije uvjerio se da se radi o originalnom djelu, jer mu je tajanstveni biznismen poslao sliku na kućni prag.

"Tokom godina 'Buste de Femme' je promijenila vlasnika bar deset puta. Često je bila zalog, pojavila bi se kod dilera droge, a onda nakon četiri godine kod trgovca oružjem", izjavio je Brand.

Međutim, policija neće krivično goniti biznismena. Brand je priznao da je okačio Pikasa na zid svog stana na jednu noć i tako spavao u najskupljem stanu u Amsterdamu.

Slika je procijenjena na 28 miliona dolara i predata je osiguravajućoj kompaniji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније