Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

07. 10. 2020. 13:08 >> 13:12
12

KOALICIJA NVO

Osudili skidanje filma o Amfilohiju s programa festivala

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina oštro je danas, kao cenzurisanje, osudila skidanje dokumentarnog filma "Svjedok božje ljubavi", u produkciji Televizije Crne Gore, s programa festivala "Pres vitez" u Zrenjaninu.

Ta odluka podsjeća na kontinuirani govor mržnje i militantni velikosrpski nacionalizam" koji promoviše crnogorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović, piše u saopštenju.

"Upozoravamo da to nije 'samo' čin nacionalističke cenzure, već jasan pokazatelj da se srbijansko društvo drastično udaljava od tekovina i dostignuća savremenog svijeta", upozorila je Građanska Vojvodina (GV).

Odluku o filmu su ocijenili kao poruku da su "ljudska prava i slobode ukinuti na način koji je karakterističan za totalitarna društva u kojima su zabrane filmova jedino i moguće".

"Samo je pitanje da li će društvo preko toga ponovo ćutke preći, odnosno da li smo društvo građana, društvo podanika ili društvo glasnih ili tihih saučesnika", ukazala je GV.

Ocijenila je da je društvo u kojem se u odbranu uzima lik i djelo poput Amfilohijevog "duboko zabrazdilo u arhaičnom nacionalizmu, šovinizmu, militarizmu, klerikalizmu, što su sve odlike dubinske fašizacije".

"Oko zabrane filma ujedinili su se i pozicija i opozicija, u liku i djelu Vučićevog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, i 'opozicionog' Mlađana Đorđevića, zamjenika predsjednika generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i nekadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Borisa Tadića", navodi se u saopštenju.

Tanja Šuković, jedna od autorki tog filma, izjavila je u utorak da je njegovo skidanje s programa festivala "čin cenzure" jer taj film predstavlja "nepodnošljivo suočavanje SPC i njenih ideoloških trabanata sa kompromitujućom prošlošću".

"Iskreno nam je žao što je TV festival žrtva klerofašističke cenzure. Iskreno nam je žao što su organizatori, zarad donacije ministarstva od 400.000 dinara, spremni i da otvoreno lažu", kazala je Tanja Šuković za portal Autonomija iz Novog Sada.

Dodala je da je sve što je prikazano u filmu "vjerodostojno i apsolutno profesionalno prikazano".

"Istina je da je i štetno po Amfilohija, SPC i ostale koji dijele njegove anticivilizacijske stavove, upravo zato što je istinito i što ruši manipulantsko predstavljanje ovog crkvenog velikodostojnika kao pomiritelja i čovjekoljupca", kazala je Tanja Šuković, koja je film snimila sa Snežanom Rakonjac.

Dodala je da se "prljava propagandna mašinerija aktivirala da odbrani Amfilohijev lik i nedjelo od njegovih autentičnih izjava mržnje i huškanja protiv svega što nije na liniji njegovog militantnog velikosrpstva".

"Prikazivanje filma mogu spriječiti, ali nije moguće sakriti istinu o ulozi Amfilohija Radovića i SPC u jugoslovenskoj tragediji '90-ih i pokušaju posrbljavanja Crnogoraca, koji u Crnoj Gori kulminira od početka ove godine", rekla je Tanja Šuković.

Ministarstvo kulture i informisanja je u utorak saopštilo da film "Svjedok božje ljubavi", za koji je navelo da "na sporan način" prikazuje Amfilohijeve izjave i javne aktivnosti, neće biti prikazan na festivalu "Pres vitez", jer "nije prošao selekciju" što je autorka filma dokumentovano demnatovala.

"Ministarstvo kulture i informisanja razume da predmetno djelo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time nanijeti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", stoji u saopštenju.

Ministarstvo zato smatra da je "ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to djelo ne bude u zvaničnom programu festivala".

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније