Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 10. 2020. 12:12   >>  12:12 19

SRPSKO MINISTARSTVO SAOPŠTILO

Film o Amfilohiju ipak neće na festival

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da film "Svjedok božje ljubavi", autorki Tanje Šuković i Snežane Rakonjac, u produkciji TVCG, a koji prikazuje izjave i javne aktivnosti mitropolita Amfilohija, neće biti prikazan na festivalu "Pres vitez", javlja N1.

 

Ministarstvo je navelo da je dio javnosti sa zabrinutošću i nezadovoljstvom reagovao je na vijest da će na regionalnom TV festivalu minijatura "Pres vitez" taj film biti prikazan, a da se to neće desiti jer film nije prošao selekciju, što je ministarstvu potvrdio i selektor Igor Aleksić.

Ministarstvo kulture je dodalo da festival jeste dobio 400.000 dinara na konkursu ministarstva, ali da "u projektnoj dokumentaciji podnosilac zahtjeva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posljedično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim djelima se radi".

"Nakon reakcije dijela javnosti i nakon uvida u film, Ministarstvo kulture i informisanja razumije da predmetno djelo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time nanijeti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je upravo zbog oštrih reakcija dijela domaće javnosti, ohrabrujuća odluka organizatora i selektora da to djelo ne bude u zvaničnom programu festivala.

Pojedina udruženja građana i pojedinci protestovali su zbog najave da će na festivalu biti prikazan film koji mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prikazuje, kako su rekli "u izrazito negativnom kontekstu".

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније