Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Б.Бу. [ RTS ]

06. 12. 2022. 14:46 >> 14:44

PROBLEMATIČNO ODRASTANjE

Robertu Dauniju otac dao džoint u šestoj godini, sa osam postao zavisnik

Novi „Netfliksov“ dokumentarac „Sr“ prikazuje kakvo je bilo odrastanjee Roberta Daunija Mlađeg u turbulentnom domu i kako mu je otac Robert Dauni Stariji, izuzetno talentovani reditelj, otvorio put ka zavisnosti od droge i problematičnom odrastanju koje ga je umalo koštalo života.

 

Tokom pokeraške večeri koju je organizovao u njihovom njujorškom domu, Robert Dauni Stariji vidio je svog šestogodišnjeg sina kako krišom pije vino iz jedne od čaša na stolu. Umjesto da mu je brzo uzme iz ruku, dodao mu je i džoint sa kanabisom i rekao mu da proba.

Teško je zamisliti kako bi dijete u takvom domu moglo da izbjegne probleme sa narkoticima kakve je imao Robert Dauni Mlađi, koji se više decenija borio sa zavisnošću.

Mnogo manje poznat od svog sina koji je postao najplaćeniji glumac na svijetu, Robert Dauni Stariji bio je talentovani reditelj koji je takođe bio zavisnik veći dio svog života.

Godinama kasnije, priznao je kako je napravio „katastrofalnu, glupu grešku“ dajući svom šestogodišnjem sinu drogu. Međutim, u novom dokumentarcu, koji se bavi likom i dijelom Roberta Daunija Starijeg, vidi se da je to samo bio prirodan slijed događaja u njegovom haotičnom i neodgovornom roditeljskom pristupu.

Kada mu nije davao narkotike, Dauni Stariji je sa svojim malim sinom često gledao filmove koji nikako nisu bili za djecu, a kada je imao pet godina ga je čak i angažovao da glumi u nekoliko.

Život u domu Daunija podrazumijevao je „odrastanje u porodici gdje su se svi drogirali“, prisjeća se Dauni Džunior.

Da li onda ikoga čudi što je budući Ajronmen tako spektakularno skrenuo u životu?

Baš to pitanje postavlja svom već ostarjelom i bolesnom ocu u novom Netfliksovom dokumentarcu, koji je sniman tri godine, o njihovom burnom odnosu i njegovom bizarnom odrastanju.

Film otkriva brojne problematične stvari o glumcu koji je 1999. godine rekao sudiji, posle jednog od brojnih hapšenja, da je zahvaljujući svom ocu koji mu je davao drogu, postao zavisnik od svoje osme godine.

Svoju zavisnost od kokaina i heroina tada je opisao: „To je kao da imam sačmaricu u ustima, ja držim obarač i volim ukus metala od oružja.“

Jula 2021. godine Dauni Stariji je preminuo u 86. godini od Parkinsonove bolesti. Uprkos tome što obojica gaje duboku ljubav jedan prema drugome, uloga koju je otac odigrao u problematičnom životu sina je veoma očigledna.

„Mislim da bi bilo neodgovorno da ne pričamo o uticaju na mene“, kaže poznati glumac, na šta mu njegov otac, posramljen, odgovara: „Što bih volio da propustim taj razgovor.“

Mlađi od dvoje djece, Robert Dauni Mlađi rođen je na Menhetnu 1965. godine i odrastao u boemskoj četvrti Grinič Vilidža, gdje je bio okružen drogom u kući.

Njegovi roditelji su bili poklonici kontrakulture 60-ih godina i pravili su andergraund filmove. Robertova majka glumila je u svim filmovima njegovog oca, a u jednom ostvarenju je igrala svih 12 ženskih likova.
Uprkos tome što je uticao na mnoge mlađe reditelje, filmovi Daunija Starijeg nikada nisu bili komercijalno uspješni, a porodica je živjela u finansijskoj nesigurnosti u malom stanu.

U dokumentarcu je takođe prikazan kratki snimak iz 90-ih godina u kojem Dauni Stariji priznaje: „Mnogi od nas su mislili da bi bilo licemjerno da naša djeca ne učestvuju u pušenju marihuane i takvim stvarima. Bio je idiotski potez sa naše strane da dijelimo to sa djecom. Samo sam srećan što je i dalje tu.“

Upitan da li je brinuo da njegov sin možda neće preživjeti, odgovorio je: „Mnogo puta.“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније