Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ M.M.Lj. ]

13. 05. 2022. 11:10 >> 11:08

PODGORICA

Revija “Scenario - filmski roman 2” u KIC-u

Filmska djela nagrađivana za scenario od strane najrelevantnijih filmskih institucija prikazaćemo i u okviru druge u nizu revije “Scenario - filmski roman” od 16. do 18.maja. I ovog puta posebna pažnja biće posvećena odabiru kinematografskih ostvarenja koja su tematski i sa aspetka dramaturškog pristupa prijemčiva i intrigantna za gledaoce.

Jedan od najpoznatijih mejnstrim holivudskih filmova „Filadelfija“ (1993) koji je dobitnik dva Oskara za najbolju mušku ulogu i za pjesmu "Streets of Philadelphia" obilježiće početak revije.

“Film je inspirisan istinitim događajem iz 1987. godine, kada je advokat Geoffrey Bowes tužio advokatsku firmu Baker & McKenzie zbog diskriminacije i otkaza koji je dobio zbog AIDS-a. U “Filadelfiji”, Tom Henks glumi Endija Beketa, advokata koji je obolio od side i koji usljed nezakonitog raskida ugovora tuži svoju advokatsku kancelariju”, kažu iz KIC-a.

Američku dramu „Mjesta u srcu“ (1984) Roberta Bentona o mladoj udovici i njenoj neprekidnoj borbi prikazaće drugog dana revije.

“Seli Fild igra Oskarom nagrađenu ulogu Edne Spalding, žene i majke dvoje djece koja je prisiljena preuzeti kontrolu nad svojom farmom nakon smrti supruga. Nepredviđene okolnosti glavnu junakinju suočavaju sa zbunjujućim nizom problema sa kojima nikada nije ni zamislila da će morati da se bori”, navodi se u saopštenju.

Projekcija trilera Dejvida Kronenberga “Istorija nasilja” (2005) baziranog na istoimenom stripu Džona Vagnera i Vinsa Loka u kojem glavne uloge tumače Vigo Mortensen, Marija Belo, Ed Haris i Vilijam Hart planirana je za kraj revije.

“ Ovo je priča o skromnom porodičnom čovjeku koji u malom gradu postaje lokalni heroj nakon sprječavanja pljačke”, navodi se u saopštenju.

Filmovi će biti prikazani u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније