12.06.2024 13:28
Share Comments0 Edit
Marko Terzić/M.M.Lj.
Čitaj mi:

VIŠI SUD

Slučaj Zekić; Begović: Ubijeđen sam da Medenica nije kriva

U Višem sudu u Podgorici danas je održan glavni pretres na suđenju gdje je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica osumnjičena da je zloupotrijebila službeni položaj.

Medenica je osumnjičena da je sudiji Osnovnog suda u Rožajama, Milosavu Zekiću omogućila da ne bude privremeno udaljen sa posla iako se protiv njega vodio krivični postupak.

To je treći postupak, koji je pokrenut protiv nekadašnje šefice pravosuđa.

Advokat Medenice Zdravko Begović kazao je nakon pretresa novinarima da je o Zekićevom slučaju bio obaviješten Sudski savjet. 

"Kod Medenice nije postojala svijest, niti volja da Zekić obavi protiv-imovinsku korist. Ubijeđen sam da Medenica nije počinila ovo krivično djelo", rekao je on. 

Pred podgoričkim Višim sudom u toku je postupak protiv Medeničinog sina, Miloša Medenice, koji je, prema sumnjama Specijalnog tužilaštva, organizator kriminalne grupe koja se, pored ostalog, bavila švercom cigareta i droge, a čiji je član, navodno, postala i njegova majka, bivša predsjednica Vrhovnog suda.

Osim tog, pred tim sudom je u toku i postupak protiv suspendovane sudije Privrednog suda Milice Vlahović-Milosavljević i Vesne Medenice zbog navodnog nezakonitog uticaja.

U najnovijem optužnom prijedlogu, koje je podiglo Specijalno državno tužilaštvo, Vesni Medenici se stavlja na teret da je, 18. februara 2019. godine, kao predsjednica Vrhovnog suda i članica Sudskog savjeta, prekoračenjem službenog ovlašćenja, pribavila korist sudiji Zekiću.

"Tako što je, mimo svojih ovlašćenja, u predmetu Sudske uprave formiranom po osnovu podneska grupe građana od 23. januara 2019. godine, nakon što je dobila tražene podatke od predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića, od 12. februara 2019. godine, u kojem je bilo navedeno da se pred tim sudom vodi krivični postupak, između ostalih, i protiv okrivljenog Milosava Zekića, zbog krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti i laka tjelesna povreda, službenom zabilješkom konstatovala da "do okončanja postupka ne nalazim za cjelishodno i opravdano preduzimanje bilo kakve radnje, rođačka svađa" i, upisujući a/a, arhivirala predmet", piše u optužnom prijedlogu.

Medenica je, navodi se u tom dokumentu, "ne obavijestivši predsjednika i članove Sudskog savjeta, donijela odluku da nije cjelishodno i opravdano preduzeti bilo kakvu radnju u odnosu na sudiju Milosava Zekića".

"Iako je bila upoznata da je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnih djela koja ga čine nedostojnim za vršenje sudijske funkcije i znajući da donošenje odluke da li su ispunjeni zakonski uslovi za privremeno udaljenje sudije od dužnosti nijesu u njenoj nadležnosti kao predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, već su u nadležnosti Sudskog savjeta, u kojem je, kao član, imala jedino ovlašćenje da se svojim glasom izjasni o tom pitanju, a ne da donosi odluku u ime cijelog kolektivnog tijela Sudskog savjeta, usljed čega je sudiji Milosavu Zekiću pribavila korist u vidu neudaljavanja od vršenja sudijske funkcije i ostvarenja prava na punu zaradu od 18. februara 2019. do 20. jula 2020. godine, kada je istom, na njegov zahtjev, konstatovana ostavka, a u kojem periodu je jedino imao pravo na smanjeni dio zarade jer su bili ispunjeni zakonski uslovi za privremeno udaljenje od dužnosti, te mu je ujedno omogućila i korist u vidu privilegije obavljanja sudijske funkcije i zaštite ugleda, iako u navedenom periodu, tu funkciju nije mogao obavljati", piše u optužnom prijedlogu protiv Medenice.