25.05.2024 18:19
Share Comments12 Edit
K. J.
Čitaj mi:

KONFERENCIJA

Zaplijenjeno 123 komada vatrenog oružja, četiri osobe uhapšene

Na teritoriji osam opština danas je napravljena 21 akcija, devet osoba je procesuirano od čega je četiri uhapšeno, zaplijenjeno je 123 komada vatrenog oružja i 9.000 komada municije. Ovo je saopštio v.d. pomoćnika za sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović na današnjoj press konferenciji i rekao da je ova akcija "rekord u poslednje tri decenije".

Naglasio je da su službenici kontinuirano, odlučno i hrabro sprovodili planske aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala te da ostvaruju benefite.

"Kako bi Crna Gora zatvorila poglavlja 23 i 24 što su nam i obaveze, kada je u pitanju naš sektor. Primarni cilj je da se spriječe najteža krivična djela, zloupotreba droge na visokom nivou kao i trgovina ljudima", kazao je Šćepanović. 

U Plavu su zaplijenili, kako navodi, najviše oružja.

Šćepanović je rekao da su kod E.B. (1977. godište) u Plavu zaplijenili 103 komada oružja - pištolje, bombe te ručni raketni bacač, poluautomatske puške, bojevo oružje, bajonete...

Kod I.Ć. iz Berana pronađena su dva komada oružja, a kod S. G. iz tog grada su pronašli pet komada vatrenog oružja i to  dva pištolja i tri puške.

Kod graničnog policajca Ž.R. iz Plava je pronađen jedan nelegalan pištolj.

Kako je Šćepanović tokom press konferencije kazao, ovaj policajac nije u našoj državi ali će biti predmet kriminalističke obrade. Dodao je da taj policajac nije povezan sa osobom kod koje je pronađeno najviše oružja.

U Baru su pronašli 10 komada vatrenog oružja od čega kod  E.P. (1983.) čak devet komada vatrenog oružja zbog čega je uhapšen. 

Istog dana je kod E. M. koji se dovodi u vezu sa članovima kriminalne organizovane grupe u našoj zemlji, oduzeto vatreno oružje - automatska puška. I on je, kako kaže Šćepanović, danas uhapšen u ovoj akciji.  

Prema Šćepanovićevim riječima kod lica LJ. D. pronašli su 13 komada puščane municije, a kod A. K. iz Rožaja nađeno je 50 komada municije.

U Zeti su kod P. M. pronašli dva komada vatrenog oružja. 

"Nastavljamo aktivnosti protiv svih oblika kriminala", poručuje Šćepanović. 

Načelnik regionalnog centra policije “Sjever” Haris Đurđevac je kazao da je današnja akcija rezultirala istorijskom zapljenom oružja. 

U akciji je, kaže, učestvovalo 148 policijskih službenika a u tom dijelu zemlje je organizovano 17 akcija. 

Sinhronizovanim i koordiniranim aktivnostima u Bijelom Polju (na 3 lokacije), Beranama (na 6 lokacija), Plavu (na 3 lokacije), Andrijevici (na 3 lokacije), Rožajama (na 1 lokaciji), Gusinju (na 1 lokaciji), kao i na teritoriji Podgorice (na 2 lokacije) i Bara (na 2 lokacije), preduzete su aktivnosti prema 18 lica, izvršen pretres na 21 lokaciji tokom kojeg je pronađeno i oduzeto 123 komada vatrenog oružja različite vrste, među kojima i automatske puške, automatski pištolji, minskoeksplozivna sredstva i djelovi od oružja. 

To je saopšteno nakon press konferencije iz MUP-a.

U Plavu najviše oružja

Kazali su da je od ukupnog broja zaplijenjenog oružja najveća količina zaplijenjena u Plavu kod lica E.B. (1977) i to 103 komada vatrenog oružja, od čega: 77 komada puški (13 komada automatskih puški, 4 komada poluautomatkih puški, 60 komada karabina i lovačkog oružja);24 komada pištolja od čega: 7 automatskih pištolja i 17 poluautomatskih pištolja, po jedan ručni raketni bacač i ručna bomba M54.
Dodaju da je pronađeno i 4.243 komada puščane i pištoljske municije, 31 komad puščane cijevi,20 komada puščanih zatvarača, 16 okvira za automatsku pušku, 4 pištoljska okvira, 
39 komada bajoneta i noževa te 13 komada sablji. 

U Beranama kod dvije osobe pronađeno oružje

U Beranama je pronađeno ukupno 8 komada vatrenog oružja i to: kod lica S.G (1988) iz Berana 5 komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, dva pištolja i tri puške (poluautomatska puška kalibra 7,62, puška M48 kalibra 7,9; puška model M56 kalibra 22 LR) i 55 komada municije različitog kalibra.

"Po nalogu ODT Berane lišen je slobode. Kod lica I.Ć. (1989) vlasnik pravnog lica „Infinity defence shop“ iz Berana, pronađena su 2 komada vatrenog oružja (revolver marke „Taurus Armas“, poluautomatska puška marke „Diamond Back“ NATO kalibar 5X56) i ukupno 3880 komada ručno rađene municije kalibra 9 mm, koje je po nalogu ODT oduzeto i dostavljeno na ocjenu i dalje odlučivanje", piše u saopštenju.

Kako navode od policijskog službenika Ž.V. (1968) radno angažovanog u Sektoru granične policije u Plavu u ilegalnom posjedu, pronađen je i oduzet pištolj marke „CZ“ kalibar 7,65 sa dva okvira i 9 komada municije. 

"Kod lica Lj.D. (1981) pronađeno je 30 komada puščane municije za puškomitraljez. U odnosu na lica I.Ć. , Ž.V. i LJ.D. nakon sprovedenih vještačenja i pravne kvalifikacije ODT slijedi procesuiranje istih", piše u saopštenju.

Rožaje, Bar i Podgorica

U Rožajama kod lica A.K. (1993) pronađeno je 50 komada municije kao i predmet koji potiče iz krivičnog djela. Protiv imenovanog biće podnijeta prekršajna prijava za municiju, a za pronađeni predmet koji potiče iz KD biće podnijeta krivična prijava za KD iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

"U Podgorici, na području Zete kod lica P.M. (1990) pronađena su 2 komada vatrenog oružja i municija. U odnosu na pronađenu pištoljsku i puščanu municiju biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku, dok će u odnosu na ostale predmete policija cijeniti postojanje elemenata prekršaja", naveli su iz MUP-a.

U Baru u ilegalnom posjedu pronađeno je i oduzeto 10 komada vatrenog oružja i to kod E.P (1983) u ilegalnom posjedu pronađeno je i oduzeto 9 komada vatrenog oružja i to dva pištolja, 7 komada dugocijevnog oružja ( lovačko i malokalibarsko oružje) i 468 komada različite vrste municije;

E.P. je uhapšen.

Istog dana u odvojenim aktivnostima preduzetim od strane službenika OB Bar, od E.M. iz Bara koje se dovodi u vezu sa članom OKG, oduzeto je vatreno oružje u ilegalnom posjedu i to: automatska puška NN marke sa dva okvira i za istu i više djelova od oružja.

I on je uhapšen.