14.05.2024 11:48
Share Comments2 Edit
M.M.Lj.  [Marko Terzić/VOA]
Čitaj mi:

VIŠI SUD

Potvrđena optužnica protiv Veselina Veljovića

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića saopšteno je TVCG iz tog suda.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je da je podgoričkom Višem sudu predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta. 

Optužnica je, osim protiv Veljovića, predata protiv još 14 osoba za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, a u njoi je predloženo da se Veljoviću i još dvojici uhapšenih produži pritvor. 

SDT sumnjiči Veljovića da je posredstvom Skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete, i tako zloupotrijebio službeni položaj. 

"Specijalno državno tužilaštvo je danas Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja”, saopšteno je Iz SDT.

Tužioci navode i da su u izviđaju i istrazi prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj.

On je, prema optužnici, “organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla".

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru, a tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je Aleksandar Mrkić nedostupan državnim organima.

Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Viši sud dva puta je odbio zahtjev odbrane bivšeg šefa policije, koja je nudila jemstvo od 928.000 eura kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode, a krajem oktobra Vrhovni sud je Veljoviću, Nikočeviću i Mrkiću, produžio pritvor za još tri mjeseca.