23.04.2024 14:56
Share Comments4 Edit
 [Marko Terzić, TVCG]
Čitaj mi:

VIŠI SUD POTVRDIO

Katnić i Lazović ostaju u pritvoru

Viši sud u Podgorici potvrdio je rješenje sudije za istragu Gorana Šćepanovića kojim je bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije Zoranu Lazoviću određen pritvor do 30 dana.

Takvu odluku sud je donio nakon što je odbio žalbu koju je Katnić sam napisao, ali i onu koju je izjavila Lazovićeva odbrana.

Iz suda su nam kazali i da je odbijena žalba SDT-a koja je izjavljena zbog toga što Šćepanović nije prihvatio jedan od pritvorskih osnova za Lazovića. 

Odlukom Višeg suda 16. aprila, određen je pritvor do 30 dana Milivoju Katniću i Zoranu Lazoviću, zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Katnić i Lazović su uhapšeni 14.aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Lazović se sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja.

Prvo djelo se odnosi na ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću 28. decembra 2020. godine, a drugo na zaštitu jednog od čelnih ljudi "kavačkog klana" Duška Roganovića.  Obojica su negirali krivicu.

Milivoje Katnić, bivši specijalni tužilac sumnjiči se da je, kao pripadnik kriminalne organizacije, zajedno sa osumnjičenim Lazovićem, obmanjivao javnost oko skidanja zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću kao i da je, postupajući po Lazovićevom naređenju predmet vezan za Duška Roganovića dao u rad pripadniku kriminalne organizacije okrivljenom Saši Čađenoviću, bivšem specijalnom tužiocu.

U Tužilaštvu je saslušan i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enes Baković u svojstvu svjedoka.

Podsjećamo, Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a jedna od najvećih afera je njegov dolazak na svadbu Safeta Kalića, optuživanog za organizovani kriminal, 2001. godine.

Milivoje Kantić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, a reizabran 2020. godine.

Razriješen je 2022. godine.