23.04.2024 09:50
Share Comments2 Edit
A.M.

ODT

Hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Osnovno državno tužilaštvo (ODT)saopštilo je da je u  predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita dalo nalog za hapšenje osam policijskih službenika.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da se liši slobode 8 policijskih službenika Sektora granične policije (J.N., R.Z., Ž.I., E.D., P.M., B.I., R.V. i M.D.)", saopšteno je iz ODT-a.

U juče objavljenom izvještaju Stejt departmenta ukazano je da je nekažnjivost problem u bezbjednosnim snagama, naročito među policajcima i zatvorskim zvaničnicima, i tome doprinose korupcija, netransparentnost, nedostatak kapaciteta nadzornih tijela i politički uticaj nad tužiocima i zvaničnicima u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ističe se da su uslovi u zatvorima i pritvorima bili loši zbog prenatrpanosti i ograničenog pristupa zdravstvenoj njezi, a da je nasilje među zatvorenicima stalni problem. Prema izvještajima, na koje se poziva Stejt department, nasilje u zatvoru pripisuje se dugogodišnjem konfliktu dvije najveće organizovane kriminalne grupe u zemlji sa kojima su, prema nekim optužbama, sarađivali zaposleni u zatvoru.