02.03.2024 12:30
Share Comments1 Edit
B.B.
Čitaj mi:

UPRAVA POLICIJE

Uhapšen maloljetnik zbog lažnih dojava o bombama kotorskoj školi

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti "Jug" uhapsili su maloljetnika starog 17 godina koji je putem mejla uputilo poruke prijeteće sadržine na adresu srednje muzičke škole u Kotoru.

Pripadnici policije su, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, juče lišili slobode maloljetnu mušku osobu staru 17 godina zbog sumnje da je izvršila krivično djelo lažno prijavljivanje.

"On je, kako se sumnja, 27. februara, uputio više prijetećih mejlova na adresu Srednje muzičke škole 'Vida Matjan' u Kotoru, a čiji sadržaj se odnosio na navodno postavljene eksplozivne naprave. Imajući u vidu posljednje događaje, u kojima su mete sajber aktivnosti bile obrazovne ustanove, ovim putem obavještavamo javnost da će službenici Uprave policije u kontinuitetu nastaviti istraživanje ovih kriminalnih aktivnosti sa posebnim fokusom i pažnjom kroz raspoložive kapacitete, u cilju zaštite najranjivijih društvenih kategorija, u ovom slučaju djece", navode u saopštenju Uprave policije.

Na kraju, ukazuju da aktivnosti koje se preduzimaju u sajber prostoru podrazumijevaju i odgovorno ponašanje svih korisnika informacionih tehnologija, uz naglašavanje da svako kršenje pozitivno pravnih propisa povlači i određeni oblik odgovornosti.

"Istovremeno pozivamo i roditelje da povećaju nadzor i kontrolu svoje djece u sajber prostoru.
Uprava policije će kroz preventivne mehanizme u narednom periodu uspostaviti i dodatne operativno – standarne procedure postupanja, po modelu međunarodnih bezbjednosnih službi, u ovakim slučajevima. Na taj načnin će se kroz inkluziju sa upravama škola, zajedničkim pristupom djelovati u cilju smanjenja eventualnih bezbjednosnih rizika, a u odnosu na samu prijavu će se postupati u realnom vremenu uz ocjenu trenutnih okolnosti i prijetnji, kako bi se spriječilo destruktivno djelovanje neodgovornih pojedinaca, te na koji način bi se smanjila šteta, pritom vodeći se prioritetima zaštite lične i imovinske sigurnosti građana", napominju u saopštenju.

Akciju su izveli službenici Sektora za borbu protiv kriminala zaduženi za suzbijanje visokotehnološkog kriminala su zajedno sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti "Jug", kroz međuagencijsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima, a uz koordinaciju sa nadležnim državnim tužilaštvom.