Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

27. 09. 2024. 12:03 >> 12:03

DALIBOR KAVARIĆ

"Nijedna vlada do sada nije imala ozbiljnu namjeru da spriječi šverc cigareta"

U ovom momentu nemamo dokaza da se može govoriti o institucionalnom i organizovanom kompromitovanju borbe protiv šverca cigareta u Crnoj Gori, dok su pojedinačni slučajevi već procesuirani i tek nakon ishoda tih sudskih postupaka možemo dati ocjenu borbe države protiv ove vrste pojave, istakao je u razgovoru za Portal RTCG advokat Dalibor Kavarić.

Neophodno je, kako kaže, naglasiti da nijedna Vlada i nijedna partija nakon 2020 godine nije predložila ukidanje ili izmjenu Zakona o slobodnim zonama, pa u tom smislu treba tumačiti da Vlada podržava trgovinu cigaretama u slobodnim carinskim zonama.

"Ovo samo po sebi nije negativno, ali predstavlja ogromni prostor za zloupotrebe ukoliko se takav oblik trgovine ne kontroliše od strane države a utisak je da nijedna vlada do sada nije imala ozbiljnu namjeru da stvarno uredi ovu oblast. Ovo se može tumačiti kao namjera tih vlada i njenih članova, da u nejasnim pravilima posla svojim prijateljima, kumovima, partijskim drugovima ili drugim bliskim licima omoguci protivpravnu imovinsku korist", istakao je Kavarić.

Komentarišući navode o kojima je govorio potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica, a tiču se pokušaja nezakonite ponude za preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup, uz obećanje finansijske koristi za državni budžet, a koji je, navodno, upućen Vladi "od strane firme povezanom s organizovanim kriminalnim grupama (OKG)", putem advokata stranog državljanina, Kavarić naglašava da nije na Vladi i na pojedinim ministrima i podpredsjednicima, koji bi po Ustavu trebali da vode unutrašnju i spoljnu politiku, da sprovode istragu, optužuju i presuđuju, protiv bilo koje firme koja je konkurisala na tenderu, za otkup zaplijenjenih cigareta.

"Ukoliko je postojala sumnja o činjenicama koje bi dovodile u vezu bilo koju firmu, sa bilo kojim optuženim, pa i sa optuženim koga pominjete,Vlada je bila dužna da takve podatke dostavi tužilaštvu i da sačeka odluku tužilaštva o tome da li je ta sumnja osnovana ili nije. Teatralno saopštavanje ne potvrđenih sumnji u nečiju krivicu, posebno u slučaju da se te sumnje, od strane državnog tužilaštva ne potvrde kao opravdane, nanosi štetu budžetu Crne Gore i dodatno urušava kredibilitet pojedinih funkcija i funkcionera u Vladi", smatra Kavarić.

Dodaje da ovakvi preuranjeni i zluradi ispadi članova Vlade imaju za cilj ličnu i partijsku promociju pojedinih funkcionera i partija, kao i zloupotrebu javnih funkcija i instituciju Vlade kao platformu za ličnu i partijsku promociju i za zloupotrebu državnih resursa.

"Naravno, sve ovo na štetu državnih i budžetskih prihoda. Za ovakve postupke, je neophodno da zastupnik države pokrene postupke protiv tih funkcionera, po osnovu individulane materijalne odgovornosti državnih funkcionera i od njih naplati materijalnu štetu koju su nezakonitim radom pričinili državi, a koje pravo mogu koristiti i privatne firme čiji bi finansijski interesi bili nezakonito ugroženi. Ovo bi svakako uozbiljilo nesavjesne i nezrele državne funcionere koji nijesu dorasli funckijama na kojima se nalaze", zaključio je Kavarić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније