Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ M.V./Rojters ]

08. 08. 2022. 19:32 >> 19:48

NOVO ISTRAŽIVANJE

Zapadne komponente nađene u ruskom oružju

Više od 450 komponenti strane proizvodnje nađeno je u ruskom oružju zaplijenjenom u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva nabavila važnu tehnologiju od kompanija iz Sjedinjenih Država, Evrope i Azije u godinama prije invazije. To se navodi u novom izvještaju Royal United Services Institute (RUSI), čije izvode prenosi Rojters.

Od početka rata prije pet mjeseci, ukrajinska vojska je našla na bojnom polju neoštećeno ili djelimično oštećeno rusko oružje. Kada su rastavljeni, dio oružja i vojnih sistema, u rasponu od krstarećih raketa do sistema protivvazdušne odbrane, utvrđeno je da se pretežno oslanjaju na zapadne komponente. 

Ovo je do sada najdetaljnija objavljena procjena uloge zapadnih komponenti u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Oko dvije trećine komponenti proizvele su američke kompanije, otkrio je Royal United Services Institute, na osnovu oružja nađenog u Ukrajini.

Proizvodi koje su proizvodile američke kompanije Analog Devices i Tekas Instruments činile su skoro četvrtinu svih zapadnih komponenti u oružju.

Ostale komponente dolaze iz Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačku, Švajcarske i Holandije.

"Rusko oružje koje kritično zavisi od zapadne elektronike rezultiralo je smrću hiljada Ukrajinaca", rekao je za "Rojters" Džek Vatling, stručnjak za kopneno ratovanje u RUSI.

Autori izvještaja kažu da bi jačanje izvoznih ograničenja i provođenje moglo otežati Rusiji dopunjavanje svog arsenala oružja kao što su krstareće rakete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније