Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Milica Mandić [ Radio CG ]

21. 04. 2024. 07:30 >> 07:31
Čitaj mi:

ŠETNJA KROZ VJEKOVE

“Praški hrad”, najveći zamak na svijetu

"Praški hrad“, iz 9. vijeka, na površini od oko 70 hiljada metara kvadratnih, najveći je antički zamak na svijetu. Tako je zaveden i u Ginisovoj knjizi rekorda, a opravdano mjesto zauzima i na listi UNESKO-a. Prva znamenitost kulturnog naslijeđa Češke besplatna je atrakcija, bez koje je posjeta Pragu - zasigurno nepotpun doživljaj.

Turisti besplatno mogu da uđu u dvorište zamka, prošetaju i dožive duh brojnih perioda, stilova i umjetnosti. U sastavu tog „hrada“ nalaze se i raskošna zdanja, za čiji obilazak je potrebno izdvojiti, logično vrijeme, ali i novac.

Detaljan obilazak tog velelepnog zdanja može da potraje i nekoliko sati, jer treba obići više od desetak utvrđenja, među kojima: crkve, katedrale, kapele, palate, bašte i kule, muzeje u kojima se čuva vrijedan nakit, te zlatnu ulicu u kojoj je živio Kafka, galeriju sa umjetničkim slikama iz svih perioda...

Na samom ulazu može se vidjeti smjena straže na svakih sat. Dvorac danas, ipak, ne čuva vojska, već skeneri tako da se bez karte ne može ući. Potom slijedi pravi vremeplov.

Praški zamak je jedinstvena kombinacija brojnih stilova: od gotičkog, romantizma, renesanse, baroka, secesije....prava poslastica za ljubitelje istorije umjetnosti. Vidjećete umjetničke predmete stare po nekoliko vijekova, vladare i njihove grobnice.

Često se, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom kada to vrijeme dozvoli, organizuju i koncerti klasične muzike, što na posjetioce ostavlja poseban utisak.  

Praški dvorac, dom čeških kraljeva i vladara.....od 880. godine kada ga je, prema arheološkim spisima, osnovao princ Borivoj, središte je aristokratske moći. Danas je sjedište predsjednika Češke, te ekonomski, politički i kulturni centar.

To grandiozno zdanje nijesu, tokom ratova, rušili ni najveći osvajači, Napoleon ni Hitler.

Odolijevao je zubu vremena, trpeći dogradnje i rekonstrukcije, pa kao kulturno naslijeđe predstavlja izuzetno interesantnu istorijsko-turističku destinaciju.

Ni sam Prag nikada nije bombardovan, pa su građevine morale da odolijevaju samo zubu vremena.

Grad ulaže u restauraciju, pa su se očuvana arhitektura i kulturno nasljeđe logično nametnuli kao osnova za turizam.

Sa vrha tornja gotičke katedrale Sv. Vida pruža se veličanstven pogled na grad.

Praški hrad, uvjerili smo se, posebno je bajkovit u proljeće kad se i priroda budi, pa je pravo mjesto za sve koji vole romantiku, umjetnost, kulturu, raznoliku arhitekturu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније