Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ cgnews.me / M.L.B. ]

08. 08. 2023. 17:15 >> 17:15

RADIĆE STUDIJU ODRŽIVOSTI TURIZMA

Jokić: Kotor će biti bolji grad i za turiste i za mještane

  Ove godine počeće izrada studije održivosti turizma na teritoriji Kotora, saopšteno je na prezentaciji koju je tim povodom organizovala Opština Kotor u saradnji sa Lukom Kotor i Međunarodnom asocijacijom za krstarenja.

Na sastanku je fokus bio na kruzing turizmu, međutim, prvi čovjek Opštine Vladimir Jokić ističe da je cilj sagledavanje ukupne destinacije i uticaja koje turizam uopšte, ali i kruzing posebno imaju na nju.

„Cilj nam je da se destinacijom upravlja na način koji bi poboljšao uslove za funkcionisanje i život lokalnog stanovništva. Ovo je još jedan u nizu koraka koje Opština preduzima kako bi matematički, naučno tačno, dolazila do rješenja u poboljšanju infrastrukture i poboljšanju upravljanja kruzing turizmom i turizmom u cjelini“, kaže Jokić.

On je istakao da je neophodno da neko sa strane, sa potrebnom ekspertizom, objektivno sagleda cjelokupno stanje, stavi na papir i ukaže na ono što su dobre ali i loše stvari.

„Očekujemo da izradu studije počnemo već ove godine i da do sredine naredne imamo implementirane određene mjere kako bismo sljedeće ljeto dočekali u što je moguće boljim uslovima u gradu. Imaćemo ovu studiju, imamo drugu fazu saobraćajnih rješenja i vjerujem, siguran sam, da ćemo naredno ljeto dočekati kao grad u kojem se daleko bolje upravlja destinacijom. Kotor će biti grad iz kojeg će naši gosti ponijeti najbolje utiske, ali koji će prevashodno predstavljati mnogo pogodnije mjesto za život njegovih građana“ poručio je Jokić.

Nikos Mertzanidis, direktor “Ports&Destinations and Taxation”, kompanije koja bi trebala da izradi studiju održivosti turizma istakao je da su najvažnije stavke bezbjednost i održivost, naročito u oblasti kruzing turizma.

„Kotor je zaista jako važna destinacija na Mediteranu. Broj dolazaka brodova i ljudi koji žele da posjete ovu destinaciju je mnogo veći u odnosu na druge slične destinacije na Mediteranu. U takvoj situaciji gradske vlasti će se sresti sa izazovom upravljanja destinacijom. Do sada nismo bili svjedoci nekih nezgoda što znači da nadležni dobro rade svoj posao“ primjećuje Mertzanidis.

Ipak, s obzirom na tendenciju porasta putovanja potrebno je na vrijeme reagovati zbog čega su, kaže, odlučili da uđu u ovaj partnerski odnos ovako rano kako bi Kotor napraviti dobrim mjestom za život uz ostvarivanje profita od kruzing turizma.

Ljubo Radović, pomoćnik direktora za razvoj i marketing Luke Kotor, podsjetio je da je ovo preduzeće nosilac kruzing industrije i da je zahvaljujući odgovornom pružanju usluga i primjeni svjetskih standarda, doprinijela da Kotor bude, poslije Venecije i Dubrovnika, treća destinacija na Jadranu po posećenosti.

„Mi smo primjer da i u postojećim uslovima težimo održivosti u primjeni i razvoju kruzing industrije. Luka Kotor će biti aktivni učesnik izrade ove studije te će, kroz politiku koju bude primjenjivala, već od naredne godine značajno doprinijeti da sve ono što su elementi unaprjeđenja cijele destinacije bude jasno vidljivo“, zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније