Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Dejan Kandić, TVCG

03. 01. 2022. 20:05 >> 20:08
1

ATRAKCIJA ZA TURISTE

Most na Đurđevića Tari inspirisao i književnike i filmske stvaraoce

Most na Đurđevića Tari dužine 365 metara i visine 150 metara iznad rijeke, jedan je od najvećih i najljepših objekata te vrste u svijetu. Projektovao ga je Mijat Trojanović, a građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Posebno je interesantan turistima iz Kine koji su veliki obožavaoci jugoslovenskih filmova sa tematikom iz Drugog svjetskog rata u kojima se pojavljivao, pa su vlade Kine i Crne Gore prije četiri godine započele i saradnju na projektu obnove mosta.

Najmanji luk mosta srušio je inženjer Lazar Jauković, u proljeće 1942.godine, a nakon njegovog strijeljanja kroz narod je krenula priča o njemu kao projektantu mosta, koji je svoje čedo morao da ubije. Tu legendu Trojanović iz poštovanja prema Jaukoviću nikada nije demantovao.

Književnost i filmska umjetnost učinili su ćupriju na Drini i most na rijeci Kvaj svjetski poznatim. Ali manje se zna ili se o tome rjeđe govori, da je most na Đurđevića Tari jednako bio inspiracija za književna i filmska djela.

"Holanđanin A. Den Dolard legendu o graditelju koji je srušio svoje najljepše i životno djelo utkao je u roman 'Zemlja iza božijih leđa' koji je bio jedan od najčitanijih u Holandiji i Velikoj Britaniji sedamdesetih godina prošlog vijeka. Taj roman bio je velika turistička promocija ovog kraja na međunarodnom tržištu", priča direktorica TO Pljevlja Vanja Vukojičić.

Most na Đurđevića Tari imao je 'glavnu ulogu' i u nekoliko filmskih ostvarenja.

"Poznati holivudski glumci Robert Šo i Harison Ford su na ovim prostorima snimali film o rušenju mosta, ali jedan drugi, partizanski film, 'Most' iz 1969. godine učinio ga je vanvremenskim, pa ga u dalekoj Kini pamte i danas", kaže Vukojičić.

O popularnosti na Dalekom istoku svjedoči i činjenica da je lani na festivalu snijega i leda u Harbinu napravljen "Ledeni most".

"Most na Đurđevića Tari je popularan među Kinezima, posebno onima iznad 50 godina, zahvaljujući filmu 'Most' koji je sedamdesetih i osamdestih godina bio pravi hit. Od 2017. kada je CG proglasila olakšavanje viznog režima prema Kinezima naglo se povećao broj kineskih turista i posebno na čuveni 'Most' koji je obavezna destinacija", naglašava kineska novinarka Juksi Nika.

Unazad četiri godine između predstavnika dvije vlade potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi rekonstrukcije mosta, a lani i Ugovor o donaciji sredstava. Početak radova uslovljen je pripremom projektne dokumentacije, kažu u Upravi za saobraćaj.

"Nakon dostavljanja pozitivno redvidovanog projektnog rješenja pristupiće se izradi Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Radovi će započeti sa izvođenjem nakon završetka procesa izrade projektne dokumentacije, te dobijanja građevinske dozvole", navode u Upravi za saobraćaj.

I prije neophodne rekonstrukcije most na Đurđevića Tari je prema Portalu "Bright side", među 20 najljepših na svijetu i među 10 atrakcija koje britanski "Times" preporučuje da treba posjetiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније