Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

06. 08. 2015. 19:12 >> 19:12

MNOGI SUMNJALI

Ključne žene u nuklearnim pregovorima s Iranom

U nuklearnim pregovorima šest sila Zapada i Irana među najvišim diplomatama su bile tri žene, koje su dale ključan doprinos postizanju istorijskog sporazuma 14. jula, piše danas Bi-Bi-Si.

Za pregovaračkim stolom u Beču sjedele su tri žene - visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, njena zamjenica Helga Šmit i američka podsekretarka za političke poslove Vendi Šerman, što predstavlja nezapamćen broj žena koje su učestvovale u nuklearnim pregovorima s Iranom.

Kada je sporazum postignut, ove žene diplomate ipak nijesu mogle da, kakav je običaj, dogovor zaključe rukovanjem s predstavnicima Irana, kojima stroga vjerska pravila zabranjuju rukovanje sa ženama.

Federika Mogerini, bivša ministarka vanjskih poslova Italije, zamijenila je na mjestu šefa diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je takođe imala ključnu ulogu u izgradnji dobrih odnosa s Iranom.

Kada je preuzela funkciju u EU u novembru 2014. suočila se s kritikama da je previše mlada i neiskusna. Vremenom je ipak dobila reputaciju tvrdog pregovarača, navodi BBC.

Uz nju je za pregovaračkim stolom sjedela njena zamjenica Helga Šmit, koja je bila poznata po ogromnom tehničkom znanju i koju su kolege u pregovorima nazivale "kolovođom" .

Za razliku od Mogerinijeve, Šmit je dobro poznata u diplomatskim krugovima i iza sebe ima godine iskustva u pregovorima s Iranom. Prema riječima zapadnih diplomata, na kraju je ona vodila pregovore o sporazumu i pet aneksa.

U timu SAD bila je Vendi Šerman, veteran nuklearnih pregovora i jedan od ključnih arhitekata nuklearne politike administracije Bila Klintona prema Sjevernoj Koreji.

Tri žene među glavnim pregovaračima predstavlja nezapamćen broj žena koje su sjedele za pregovaračkim stolom s Iranom.

"Čak i u EU nije tako često da za stolom sjedi više žena nego muškaraca. Tako da je to na neki način bilo novo, ali mislim da je bilo od pomoći", izjavila je Mogerini BBC-ju.

Mogerini je dodala da je u situacijama kada su muškarci skretali s kursa ili započinjali rasprave o tome ko je dao više, žene su ih vraćale u sadašnji trenutak.

"Činjenica da je za stolom na ključnim pozicijama bilo više žena pomoglo nam je da budemo konkretne i pragmatične tokom cijelog puta", ocijenila je šefica diplomatije EU.

Američka zvaničnica smatra da biti žena nije predstavljalo prepreku u pregovaračkoj sobi.

"Kad sjednem preko puta Iranaca ja sam SAD i možda kao žena mogu da kažem neke stvari koje druga strana ne doživi kao teške. Ali kada zauzmem čvrst stav onda to ostavi veliki utisak jer je neočekivano", kaže Šermanova.

Visoka predstavnica EU dodaje da je dio javnosti Evrope i Zapada sumnjao da su žene sposobne za važniju ulogu.

"To puno govori o činjenici da i u našim društvima ponekad još moramo da radimo da pošaljemo poruku da žene mogu da budu glavni pregovarači i da budu na najvišim političkim funkcijama na kredibilan način isto kao mučkarci a ponekad i više", izjavila je Mogerinijeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније