Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 07. 2015. 08:49 >> 08:39
1

O NUKLEARNOM PROGRAMU

Postignut sporazum sa Iranom

Iran i šest svjetskih sila postigli su istorijski sporazum o iranskom nukleranom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute snakcije u zamjenu za ograničvanje iranskog nuklearnog programa, izjavio je danas neimenovani iranski diplomata.

Iran i šest svjetskih sila došli su do dogovora o iranskom nuklearnom programu, rekao je jutros iranski diplomata Rojtersu.

 

 

 

"Naporan rad se isplatio i postigli smo sporazum. Neka Bog blagosovi naš narod", izjavio je Rojtersu iranski diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Kako je prenijela birtanska novinska agenicja, još jedan iranski diplomata je potvrdio da je sporazum postignut.  

Diplomata s kojim je agencija AP pak razgovarala danas pred zoru naveo je da je finalno redigovanje sporazuma u toku. Drugi diplomata je rekao da je okvirno dogovoreno da se objavi da je postignut sporazum u 10.00 časova, čime je nagovijestio da je sporazum skoro završen. 

Tokom jučerašnjeg dana, 17. dana pregovora u ovoj rundi u Beču, stizale su stalne najave da je moguće da će u toku dana sporazum biti objavljen. 

Juče je izgledalo da se američki i iranski pregovarači bore da uklone posljednje prepreke dogovoru, ali i je i izgledalo da će za manje od dvije nedjelje probiti i četvrti rok za postizanje sporazuma. Posljednji rok bio je u ponedjeljak u ponoć. 

Iran vodi pregovore sa šest svjetskih sila SAD, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom. 

Cilj pregovora je da se postigne konačni sporazum kojim bi se ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Iran je uvijek govorio da je njegov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe ali Zapad strahuje da on može da se iskoristi za pravljenje atomskog oružja. 

Privremeni sporazum sa svjetskim silama o ograničenju iranske sposobnosti obogaćivanja uranijuma na snazi je 20 mjeseci. 

Jedan visoki diplomata rekao je sinoć da najnoviji nacrt uključuje kompromis između Vašingtona i Teherana kojim je predviđeno da inspektori UN mogu da traže posjete iranskim vojnim lokacijama u okviru svoje nadzorne misije. 

Pristup vojnim lokacijama međutim ne mora automatski da se dozvoli, i čak iako se dozvoli može biti odložen, što bi kritičari sporazuma sa Iranom mogli da protumače kao davanje Teheranu mogućnost da prikrije bilo kakve znake nepoštovanja svojih obaveza. 

Ipak, ovaj aranžman je veliko odstupanje od ranijih tvrdnji iranskih zvaničnika da nikad neće dozvoliti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da pristupe njegovim vojnim lokacijama, smatrajući da je to prikrivena špijunaža njegovih vojnih tajni. 

Kako se u ponedjeljak u ponoć približavao posljednji produženi rok za postizanje sporazuma diplomate su navele da su glavni elementi nuklearnog sporazuma dogovoreni prije više dana. 

Iranski predsjednik Hasan Rrohani na kratko je podigao očekivanja da je došlo do konačnog dogovora u napisu na Tviteru koji je kasnije povučen i modifikovan da uključi jedan upitini oblik rečenice. 

Predloženi sporazum sadrži dugoročna i provjerljiva ograničenja iranskog nuklearnog programa, a uklanjanjem međunarodnih sankcija obezbjeđuje Islamskoj Republici desetine milijardi dolara.

 

(Blic)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније