Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 04. 2013. 15:26 >> 15:28
1

ČAS GEOGRAFIJE

Ambasador: Češka nije Čečenija!

Ambasador Češke u SAD Petr Gandalovič, našao se u veoma neprijatnoj situaciji, jer je zbog pometnje u američkim medijima oko porijekla dvojice osumnjičenih za napad na Bostonskom maratonu, morao da u javnost izađe sa objašnjenjem da Češka nije isto što i Čečenija.

Nakon što su američke vlasti juče saopštile da su dvojica osumnjičenih za napad u Bostonu i kasnije ubistvo policajca porijeklom iz Čečenije, na pojedinim medijima se pojavila tvrdnja da su dvojica braće, od kojih je jedan u međuvremenu ubijen, a drugi nakon dramatične potjere uhapšen, iz Češke.

Ambasador Češke u Vašingtonu Petr Gandalovič stoga je osjetio potrebu da ovaj nesporazum razriješi, pa je tako na vebsajtu ambasade objavio saopštenje u kojem je razjasnio pomiješane geografske pojmove.

„Republika Češka i Čečenija su dva veoma različita entiteta, Češka je centralenoevropska država, a Čečenija je dio Ruske Federacije“, naveo je Gandalovič, ističući da ga je pisanje pojedinih medija koji su ove pojmove pomiješali zabrinulo.

Pored toga, Gandalovič je istakao da je češki predsjednik Miloš Zeman u poruci američkom kolegi Baraku Obami naveo da je Češka aktivan i pouzdan partner SAD u borbi protiv terorizma i da nema sumnje u njenu odlučnost da podrži svoje partnere u tom pogledu.

Gandalovič je istakao da je, kao i mnogi, bio šokiran tragedijom na Bostonskom maratonu, gdje je prije pet dana u eksploziji bombe ubijeno troje ljudi, a veliki broj osoba povrijeđen.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније