Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 06. 2015. 22:02   >>  21:54

ISTORIJSKI SPORAZUM

Indija i Bangladeš dogovorili razmjenu enklava

Predsjednici vlada Bangledaša i Indije su potpisali istorijski sporazum kojim će linija njihove granice biti pojednostavljena, i to razmjenom više od 150 enklava, javio je danas BBC.

Indijski premijer Narendra Modi i njegov kolega iz Bangladeša Šeik Hasina potpisali su ovaj ugovor u Daki.

Hiljade Bangladešanaca živi u 50 enklava na teritoriji Indije, dok brojni Indijci žive u stotinak enklava na teritoriji Bangladeša. Dvije zemlje će sada razmijeniti ta područja, a stanovnici mogu da biraju gdje će da žive.

Ministar spoljnih poslova Bangladeša Abul Hasam Mahmud opisao je sporazum kao "istorijski kamen temeljac u odnosima dvije susjedne države".

Enklave duž granice od 4.000 kilometara zaostavština su kolonijalnih vremena i decenijama su bile tačka sporenja Indije i Bangladeša.

Njihovi stanovnici praktično nemaju zaštitu države i nemaju pristup javnim uslugama.

Po sporazumu, žitelji enklava sada će moći da biraju gdje žele da žive i koju nacionalnost hoće da imaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније